Micile bucurii zilnice: Lectura. Cartea electronică și avantajele ei

Am recunoscut de mai multe ori că sunt fană cărți electronice. Îmi iubesc e-book readerul și îi mulțumesc în fiecare zi pentru ce mi-a oferit până acum.

Am devenit cititor de cărți electronice în 2010 când am primit de ziua mea un Kindle (generația 1). A fost dragoste la prima vedere.  De departe, cel mai apreciat și folosit cadou de până acum.

Fusese comandat și adus tocmai din SUA pentru că acum 13 ani, în România, abia apăreau.

Nu mai spun despre prețurile de aici care erau prohibitive pentru veniturile de atunci.

În perioada respectivă nu cunoșteam decât foarte puțină lume care citea pe reader. Exista și foarte multă reticență legată de lectura unei cărți care nu miroase a hârtie.

Știu, da! și în prezent există mulți care nu concep să citească fără să răsfoiască cartea, să simtă pagina sub degete, să miroase a hârtie. Și într-adevăr, studiile arată și că un cititor reține mai puțin de pe varianta electronică decât de pe cea de hârtie. Probabil că există și o doză de adevăr, dar, eu, una, după atâția ani, nu mai fac diferența dacă citesc o carte pe e-reader sau pe hârtie. Adică uit la fel de ușor și într-un caz și altul, hihi. Dar, îmi oferă aceeași plăcere și bucurie. Mă gândesc ca totul ține și de obișnuință până la urmă.

În prezent, atât numărul cititorilor de cărți electronice cât și al versiunilor de e-readere a crescut foarte mult peste tot, chiar și în România.

Ebook sau cartea electronică este versiunea digitală a unei cărți tipărite. Poate fi citită pe Reader-e ( dispozitiv special pentru acest tip de carte), tablete, telefoane, laptopuri sau alte gadgeturi.

Eu recomand lectura cărților electronice doar pe un e-reader. Celelalte gagdeturi nu sunt făcute pentru asta. 

Sunt întrebată deseori dacă merită să investești într-un cititor de e-bookuri. 

Da, recomand oricui, oricând!  Iar mai jos am adunat avantajele pe care le văd și simt eu de 13 ani de când îl folosesc. Și voi continua să adaug când mai identific un altul. 

Listă avantaje lectură cărți format electornic (în editare continuă)

  1. Transportul cărților.  Pe un reader încap biblioteci întregi pe care le pot transporta oricând și oriunde.
  2. Comoditatea utilizării.  Foarte ușor de folosit, încape în aproape orice geantă. În transportul în public (pe care eu îl folosesc mult în perioade non-pandemice) este mult mai comod decât o carte de hârtie. Cu o singură mână țin și cartea, și dau și paginile. Nu este greu și nu incomodează pe nimeni.
  3. Prețul avantajos. Deocamdată, cărțile electronice au un preț mai mic decât cele tipărite pe hârtie. Pentru un cititor pasionat, se simte o diferență majoră la bugetul anual. Dacă mai adaug și cărțile electronice gratuite pe care le putem găsi pe internet în mod legal, eu zic ca devine un avantaj financiar net.
  4. Prietenos cu ochii. Nu strică ochii pentru că este setat sa ofere lizibilitatea unei pagini de hârtie. Nu am citit niciodată pe telefon sau laptop, dar nici nu recomand. După un job de 8-10 ore la pc îmi dau seama că acest tip de ecran obosește foarte mult ochii.
  5. Lizibilitate ajustabilă.  Pe un e-reader, chiar și pe cel mai vechi model, pot mări dimensiunea caracterelor cât am nevoie (prin utilizarea modului de afișare) sau pot ameliora lizibilitatea unui pdf prin trecerea de la landscape la paysage.
  6. Accesibilitate mărită.  Pot comanda din orice colț al lumii și pot accesa cărți în orice limbă.
  7. Spațiul ocupat. Nu ocupă spațiu în casă. Dacă aveți o zonă imensă dedicată cărților, felicitări, și eu visez la o bibliotecă grandioasă a mea. Nu o am, sau încă! nu o am, de aceea prefer să citesc pe reader cât pot, decât să aștept să am loc suficient pentru toate cărțile visate.
  8. Sustenabilitate. Cărțile electronice sunt prietenoase cu mediul pentru că nu necesită multiplicarea tirajului și implicit, creșterea consumului de hârtie.
  9. Durabilitate baterie. Bateria ține foarte mult chiar și după 10 ani. La mine acum ține cam o lună în care citesc zilnic, minim 30 minute conform regulilor mele de citit Dacă bateria începe să se descarce prea repede, se poate comanda o baterie nouă la un preț care să nu depășească valoarea readerului și nici al cărților citite într-un an. Mie mi-a fost recomandat site-ul: batteryupgrade.ro, dar încă nu am ajuns să îl folosesc.Dacă este încărcat și sunt nerăbdătoare pot citi chiar și cât e la încărcat (pot pune o baterie externa sa îl încarce dacă plec de acasă).

Pentru moment, dezavantajul pe care îl văd și  suferința mea este că piața românească nu este atât de bogată în cărți e-book de vânzare.

În 2021, Asociația Editorilor din România spunea la o televiziune că doar 1% din industrie o reprezintă cartea electronică.

Mă bucur să aud de fiecare dată când văd ca încă o editură scoate la vânzare cărțile în format electronic.

Fiecare pas făcut în acest sens este o bucurie și sper la cât mai multe.