Cum am citit într-o lună 7 cărți sau 2000 pagini

Oboseala care m-a chinuit în primii 3 ani ai Adelinei a fost mai puternică decât dorința de a citi sau de a face ceva pentru mine. Multă vreme nu am pus mâna pe nicio carte.  Și când reușeam să iau una în mână adormeam înainte sa termin pagina.

Mă uitam neputincioasă la obiectivul meu de a citi măcar 10 cărți amărâte pe parcursul anului 2019. Eram convinsă că voi mai avea timp de citit doar la pensie. Așa că număram câți mai am până acolo și mă rugam să rămân sănătoasă pentru a putea citi la bătrânețe tot ce aveam pe lista „ De citit„  care devenea tot mai lungă în fiecare zi.

Vorba aia: speranța moare ultima, așa mă hrăneam și eu 🙂 Plus scuza cea mai bună și mai confortabilă la umbra căreia îmi răcoresc și liniștesc conștiința de multe ori : nu am timp!

Exact când dormeam eu liniștită că nu am timp nici de aia, nici de cealaltă, dar, spre rușinea mea, cu nasul pe facebook, am ajuns cumva pe  grupul Reading is cool al Livianei Tane. Am zis „ cumva„ și nu întâmplător pentru că sunt ferm convinsă că nimic nu este întâmplător în viața aceasta.

Liviana ne-a oferit un truc pe cât de simplu pe atât de eficient: „Citește în fiecare zi un număr de pagini egal cu data în care esti: o pagina pe 1, doua pagini pe 2 și tot asa… Adunate, dau peste 430 de pagini pe luna, adică o carte sau chiar doua, fără sa faci efortul sa citești mai mult de 31 de pagini într-o zi„

Mi-am propus din ziua aia, de 30 noiembrie,  să nu pun mâna pe telefon până nu citesc norma zilnică. Doar că s-a întâmplat exact cum spunea și Liviana: nu te poți opri după o pagină sau douăm chiar dacă e doar 2 decembrie!

Și atunci mi-am personalizat provocarea: dacă mă aflam undeva unde aș fi putut să fac o pauză și să scotocesc iar facebookul, întâi mai citeam o porție și abia după aia, treceam la telefon.

Cărțile alese erau unele pe care voiam să le citesc de multă vreme, așa că, pe lângă provocarea de a citi un număr limită pe zi, m-au captivat suficient de mult încât să citesc peste tot: la cafea dimineața, la coadă la magazin,  asteptând la metrou, în pauza de prânz, pe drum spre/dinspre serviciu (ajunsesem să mă rog să nu mă intersectez cu nimeni în metrou pentru că abia așteptam să citesc).

La sfârșitul lui decembrie când am tras linie aveam 7 cărți citite și 2022 pagini! Nu îmi venea să cred. Probabil ca am rasfoit cu 2 mii de pagini mai puțin pe facebook, dar am câștigat altele mai frumoase. Și ce e mai important, mi-am atins obiectivul pe 2019

Asta m-a făcut să îmi stabilesc un obiectiv mai ambițios pentru mine în 2020. Pentru unii e puțin, pentru mine, ținând cont că o perioadă lungă nu am citti deloc, am zis că e un obiectiv interesant să citesc: 20 în 2020.

Am suflat în păpădie, și…

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *