Micile Bucurii Zilnice – Cărțile și cum am citit într-o lună 7 cărți sau 2000 pagini

Am învățat să citesc la 6 ani și nu m-am mai oprit de atunci. Am avut perioade în care am citit foarte puțin, dar, nu am renunțat niciodată la plăcerea lecturii.

Oboseala care m-a chinuit în primii 3 ani ai junioarei a fost însă mai puternică decât dorința de a citi sau de a face ceva pentru mine. Multă vreme nu am pus mâna pe nicio carte.  Și când reușeam să iau una în mână adormeam înainte sa termin pagina.

Mă uitam neputincioasă la obiectivul meu de a citi măcar 10 cărți amărâte pe parcursul anului 2019. Eram convinsă că voi mai avea timp de citit doar la pensie. Așa că număram câți mai am până acolo și mă rugam să rămân sănătoasă pentru a putea citi la bătrânețe tot ce am pe lista „ De citit„  care este mereu tot mai lungă decât ieri.

Vorba aia: speranța moare ultima, așa mă hrăneam și eu 🙂 Plus scuza cea mai bună și mai confortabilă la umbra căreia îmi răcoresc și liniștesc conștiința de multe ori : nu am timp!

Performanța de a citi 7 cărți într-o lună a fost unică, dar a fost momentul în care am înțeles că pot, dar și momentul în care mi-am reactivat ritmul de lectură la minim 400 pagini pe lună.

Cea mai mare performanță a fost când am reușit să citesc, într-o lună, 7 cărți/2022 pagini.

Cum? Printr-un truc foarte simplu pe care, de atunci, îl împărtășesc cu oricine.

Într-o zi, am găsit pe grupul de lectură Reading is cool un sfat: „Citește în fiecare zi un număr de pagini egal cu data în care esti: o pagina pe 1, doua pagini pe 2 și tot asa… Adunate, dau peste 430 de pagini pe lună, adică o carte sau chiar doua, fără sa faci efortul sa citești mai mult de 31 de pagini într-o zi„

Prima luna de provocare  a fost un decembrie.

Mi-am personalizat provocarea și mi-am stabilit câteva reguli:

  • Să nu pun mâna pe telefon, să nu intru pe social media/tv până nu citesc norma zilnică.
  • Dacă am o pauză și tendința de a scotoci iar facebookul, întâi să scot cartea și să mai citesc minim o porție: norma zilnică. După asta pot trece la telefon.
  • Să notez zilnic câte pagini am citit în ziua precedentă.

Și așa cum „ Pofta vine mâncând„ vă asigur că și cea de lectură crește cu fiecare pagină

În acea lună, de cele mai multe  ori nu am mai ajuns la telefon. ​​​​​​​​​​​​​​

Este adevărat că toate cărțile alese au fost unele pe care voiam să le citesc de multă vreme, așa că, a fost firesc să mă și captiveze atat de mult, încât să nu le pot lăsa din mână.  Am citit peste tot pe unde prindeam o clipă liberă:  la cafea dimineața, la coadă la magazin, așteptând la metrou, în pauza de prânz, pe drum spre/dinspre serviciu.

Și am ajuns, astfel, la numărul miraculos menționat mai sus. Nu îmi venea să cred. Probabil ca am rasfoit cu 2 mii de pagini mai puțin pe facebook, dar am câștigat altele mai frumoase. Și ce e mai important, mi-am atins micul obiectivul anual.

În perioada aceasta urâtă a pandemiei, să călătorim prin intermediul cărților este cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla.

Este clar că acest ritm nu se poate păstra zi de zi pentru o perioadă lungă pentru că mai apare și dorința de socializare în metrou sau la birou sau avem nevoie de timp și pentru alte activități.

Dar, regulile principale de mai sus le urmez și acum. Nu pun mâna pe telefon până nu citesc.

Și, da, reușesc să citesc minim două cărți pe lună, ceea ce mi se pare o bucurie imensă pentru un om care ajunsese să creadă că nu va avea niciodată timp să o facă.

Acum când nu putem ieși și găsi acele posibile pauze de prin oraș, eu am găsit diminețile. Am ajuns să le aștept cu nerăbdare.  Îmi pun ceasul pentru a mă trezi mai devreme decât restul casei și: CITESC!

 

 

 

 

Simt că atunci când am citit despre acest truc am găsit o comoară și am vrut neapărat să îl împărtășesc și cu voi.

Asta m-a făcut să îmi stabilesc un obiectiv mai ambițios pentru mine în 2020. Pentru unii e puțin, pentru mine, ținând cont că o perioadă lungă nu am citti deloc, am zis că e un obiectiv interesant să citesc: 20 în 2020.

Am suflat în păpădie, și…

1 thought on “Micile Bucurii Zilnice – Cărțile și cum am citit într-o lună 7 cărți sau 2000 pagini

Comments are closed.