Carte nr 1 și nr 2 din 2023. Cele șapte surori. Lucinda Riley

Primele două carti ale anului 2023, au fost de fapt ultimele din seria Celor șapte surori.

Seria a fost scrisă de Lucinda Riley, autoare destul de recomandată prin diversele grupuri de lectură pe care le mai urmăresc.

Nu am citit niciodată, cred,  o serie atât de lungă. Dar, aceasta mi-a menținut interesul pe tot parcursul celor câteva mii de pagini. Se citește ușor, deși pare simplă, este bine gândită în cel mai mic detaliu și reușește să mențină suspansul și interesul până la final. 

Cele 6 surori (pentru că a 7a lipsește până la ultima carte), au fost adoptate de tatăl lor, numit de ele, Pa Salt, un om foarte bogat, dar misterios și despre care se știe foarte puține. Își petrec copilăria într-o lume de basm, într-un castel adevărat, imens, pe mai multe etaje, separat de restul lumii de un lac din Elveția.  Locația este numită Atlantis, după insula lui Atlas din mitologia greactă.  Deși nu le-a lipsit  nimic și au trăit în lux și abundență, pare că tatăl lor le-a încurajat mereu să își găsească menirea, direcția, să facă ce le place, dar care poate fi și sursă de venit în viață.

Surorile au fost numite după după cele 7 stele din Pleiadale, constelație numită în popor și Cloșca cu Pui. Lucinda Riley spunea, pe site-ul ei, că la baza fiecărei cărți stau miturile antice despre faptul că cele 7 surori au fost adorate de Zei și că toate fascinau prin puterea, frumusețea și aerul lor mistic.

  1. Maia, Sora cea mare.
  2. Ally care vine de la Alcyone, numită de autoare și Sora Furtună.
  3. Star/Asterope/Sora Umbră
  4. Cece/Caelano/Sora Perlă
  5. Tiggy/ Taygete/Sora Lună
  6. Electra de la Electra/Sora Soare
  7. Mary/Merope/Sora pierdută

Alte personaje cu impact: 

  1. Pa Salt – tatăl surorilor. Nume care este o anagrama de la Atlas, titanul din Mitologia Greacă.   ( P venind de la Pleione, mama celor 7 surori)
  2. Marina (Ma)  – Guvernanta și cea care joacă rolul de mamă pentru ele
  3. Claudia – Menajeră
  4. George Hoffman – avocatul familiei
  5. Christian – Căpitan de vas

În caz că vă place mitologia și vreți să aflați detalii, să știți că în cărți nu se vorbește prea mult despre asta. Ba chiar foarte puțin. Dacă vă doriți detalii mitologice le găsiți pe site-ul autoarei.  Cu toate acestea, în povestea fiecăreia dintre surori se împletesc foarte frumos poveștile de iubire din prezent cu fapte istorice reale, dar și cu ficțiune despre puterea femeilor și importanța lor în societate în diverse țări, dar și etape istorice mai mult sau mai puțin îndepărtate.

Tatăl fetelor moare și lasă fiecăreia câte o scrisoare cu câteva indicii, câte un obiect mic care are legătură cu originea fiecăreia și o sferă armilară (este pentru prima dată când aud de  așa ceva). Pe sferă fiecare găsește coordonatele locului de unde au fost adoptate și câte un mesaj scurt, ca un motto de urmat.

Pe rând, aflăm povestea fiecăreia dintre ele, dar și călătorim în diverse orașe ale lumii și în istoria lor.

Sursă: Pexels

Nu voi intra în detaliile fiecărei cărți, găsiți rezumate pe internet (mie mi-au plăcut cele de la Laura Frunză, pe care le-am recitit când am primit a 8a carte după vreo 7 luni de la lectura primelor 7. Interesantă coincidență.)

Dar mi-am notat și mi-ar plăcea să rețin pe viitor: citatul dedicat fiecărei surori, obiectul care are legătura cu originea fiecăreia/ primit de la tatăl ei sau în alt context,  orașul/țara în care ajunge și femeia care stă la baza fiecărei povești reale din istorie.

Povestea suroriiCitatObiectul primitOrașul în care ajungeFemeia puternică din istorie
Maia„Nu lăsa niciodată teama să-ți decidă soarta.”O plăcuță de gresie în formă de triunghi, cu o inscripțieRio, Brazilia Izabela Rosa Bonifacio
Ally „Când vei da de greu, te va ajuta forța ta interioară.”O broscuță micuță statuetăNorvegiaAnna Landvik
Star„Stejarul și chiparosul nu cresc unul în umbra celuilalt.”O panteră mică din onix FabergeAngliaFlora MacNichol
Cece„Prin mila Domnului sunt cine sunt.” O fotografie alb-negru cu un aborigen/ pictor australian cunoscut Natjamira și un băiețelAustraliaKatherine McBride
Tiggy„Rămâi cu tălpile lipite de covorul proaspăt al țărânei, dar înalță-ți mintea spre ferestrele universului.” cutie de metal primită de la Charlie, verișorul ei țigan din Spania. Granada, SpaniaLucia Almaycin, La Candela
Electra„Viața nu este o taină ce trebuie dezlegată, ci o realitate care trebuie trăită. (citat din Kierkegaard)”Scrisoare de la bunica?  ( nu sunt sigură daca am identificat bine obiectul)KenyaCecily Huntley Morgan
Merope Curajul înseamnă să știi de ce anume să nu te temi.“ Un inel cu diamant/stea cu 7 colțuri, cu care a fost abandonată la naștere. Reprimit de la Ambrose, nașul ei mulți ani mai târziu. 

+ Un jurnal

 Irlanda Nuala Murphy

În afară de toată povestea și toate poveștile frumos împletite, mi s-au părut fascinante toate anagramele folosite în carte: Pa Salt despre care am menționat și mai sus, Kreeg ( Greek), D’Apliése (Pleiades), Eszu(Zeus), toate ajungând să aibă legătură între ele în cele 7 cărți, dar și cu mitologia greacă dacă descifrăm fiecare nume. Lucinda Riley le detaliază pe site-ul ei dacă sunteți curioși. 

A 7a carte nu dezvăluie misterul lui Pa Salt. Dar ne aduce mai aproape de aflarea lui. 

Pe parcursul seriei am mi-am notat niște întrebari legate de ce cred eu despre el și dezlegarea poveștii. Sunt curioasă daca am identificat măcar ceva. 

Cartea numărul 8 care este menită să ne aducă lumină a fost finalizată după moartea Lucindei Riley de către fiul ei. Mă apuc chiar de lectura ei.