Carte nr 28 din 2023. „Florile Uitării”. Santa Montefiori

Am dat de această autoare în cadrul unui schimb de cărți. „Primăvara în Toscana” de Santa Montefiore mi-a plăcut extrem de mult și am hotărât să citesc și alte cărți de aceeași autoare. Așa am ajuns la „Florile uitării„ care se pare ca este o reeditare a cărții traduse cândva „ Magia„.

Scriitura autoarei este plăcută, simplă dar frumoasa. Santa Montefiore detaliază foarte mult natura, mediul, casele și arhitectura, dar și amenajarea lor. Ceea ce te face să ai impresia că trăiești acolo.

Dar povestea în sine nu mi s-a părut spectaculoasă. Sau poveștile, pentru că sunt două povești într-o singura carte.

Una dintre povești este cea relatată ca fiind din prezent, momentul scrierii: 2004-2005 și este povestea lui David și a Mirandei. Un cuplu solid la prima vedere, cu doi copii care născuți și crescuți primii ani în Londra. Mutarea lor într-un conac din provincie aduce și dificultăți în relație, rupturi, dar și revelații, reîntregire, regăsire de sine și schimbare de mentalitate.

Autoarea aduce în față și povestea de dragoaste a lui MF cu Ava care s-a petrecut cu 26 ani în urmă, în același conac. O poveste plină de iubire pasională, dar, interzisă.

Nu am reușit să mă conectez emoțional la povestea celor din anii 80, dar am urmărit și trăit povestea din prezent.

Mi-a plăcut mult și am reținut ideea despre magia care este iubirea din noi, iubirea pe care o punem în tot ce facem. Și m-am regăsit în sugestia de a ne bucura de lucrurile simple și de a căuta rozul în orice curcubeu, chia dacă este efemer, de scurtă durată și chiar dacă pare greu de găsit.

I-am dat 3 stele din 5 pe goodreads pentru că îmi place scriitura, dar nu m-a impesionat povestea.  Ba chiar mi-a displăcut ideea că pentru iubire facem orice, chiar și să mințim o viață întreagă pe cineva apropiat.

Cartea este acum la reducere de 60% la editura Litera. Si se poate si citi si în format ebook sau audio pe Voxa. Eu am citit-o ebook.

___________________________________________________________________________________________________

„ -Magia este iubirea, Miranda. Dacă iubeşti pe cineva, toate vor creşte în frumuseţe şi încredere. Vor înflori dinaintea ochilor tăi. O femeie care nu este frumoasă devine frumoasă prin căldura iubirii. Aşa e şi cu grădina. Cu iubire, va crește mai frumoasă, mai luminoasă şi mai îmbelşugată. Iubirea ori magia nu are vreun secret,doar limitările propriului nostru curaj și al încrederii de sine.

– Nu înţeleg.

– Iubirea cere efort, străduinţă şi voință. Iubirea adevărată începe cu iubirea de sine. Iubirea nu e doar un sentiment, ci un act de voință. „ 

„Data viitoare caută rozul. Este acolo, dar trebuie să te uiți foarte atent să-l vezi.„