„O casă fericită este una în care se află cel puţin o pisică.”(proverb italian). Mai ales dacă e una răsfățată de Imperial Care White

 

„Pisicile ne aleg pe noi, nu le deţinem.” Kristin Cast

...când mă simt 
la pământ
tot ce am de făcut este
să mă uit la pisicile mele
si curajul meu
se intoarce.

Le studiez pe qceste
creaturi.

sunt 
profesorii mei.„
(fragment din „ Pisicile mele de Ch.Bukowski, traducere proprie)

 

 

L-am adus acasă într-o căciulă neagră de adolescent. Îl țineam lipit de pieptul și îi simțeam inima cum bătea repede-repede și cum tremura ușor deși nu era atât de frig.

 

Tot drumul spre casă s-a ascuns în căciulă, încercând parcă să se lipească și el de mine și să simtă inima care îl asigura că totul va bine.  Nu a scos niciun sunet până a ajuns acasă și l-am pus jos. S-a agitat o săptămână întreagă mieunând, ascunzându-se periodic într-o cratiță pe care a accesat-o intrând într-un mod miraculos în dulap.

 

Nu îi plăcea nimic din ce vedea și nici nu voia îl interesa ce îi propunem. Doar mânca câte puțin și fugea din nou. Am descoperit foarte rapid că tot ce accepta era să îl luăm în brațe și să se ascundă sub bluză. Uneori îi aduceam din nou căciula neagră și se băga în ea dacă căciula era în brațe. Doar atunci își găsea parcă liniștea și începea să toarcă blând.

 

Așa cum spun și cercetările științifice, torsul pisicii și prezența ei în casă ne crea cu adevărat o stare de bine și ne ajuta la păstrarea calmului și a serenității.

Ne era tare drag, chiar dacă nu planificasem să îl aducem în viața noastră. Ne găsise, îl primisem.

 

O vorbă din popor spune „Cum e stăpânul, așa e și pisica„ , iar noi ne doream foarte mult ca pisoiul să fie la fel de fericit de familia în care nimerise, cum eram și noi de prezența lui.

 

Nu avusesem până atunci pisică care să stea doar în casă. Așa că la început m-a șocat faptul că își făcea nevoile fiziologice pe unde îl apuca. Mirosurile începuseră să devină și ele de nesuportat.

Am început să mă documentez mai atent și să caut metode de a-l obișnui în casa noastră.

 

„Felul cum ne comportăm cu pisicile aici, pe pământ, ne determină statutul din ceruri.” (Robert A. Heinlein)

 

Sănătatea felinei casei este un element important în sănătatea familiei.
Pe cât de drăgălașă și plăcută este o pisică, pe atât de periculoasă poate deveni pentru sănătatea întregii familii dacă se îmbolnăvește.

Pentru că pisica se spală cu limba pe blănița ei, poate împrăștia foarte ușor microbii și virusurile, preluați de noi prin mângâiere.

 

Tocmai de aceea este foarte important să avem grijă de pisica noastră exact la fel ca de un alt membru al familiei.  Pentru o adaptare mai ușoară pisica are nevoie de un mediu curat, plăcut și igienizat. Bineînțeles are nevoie și de mâncare calitativă și de condiții optime pentru somn.

 

Cum casa noastră părea curată, mâncarea fusese aleasă cu grijă, am continuat să caut informații pentru a vedea ce mai putem adăuga mediului în care urma să își petreacă viața pentru a o ajuta să se simtă integrată și fericită cu noi.

A fost o revelație și o noutate să aflu cât de importantă este litiera folosită, locul unde o punem, dar și conținutul ei.

 

Așternutul igienic Imperial Care White ajută pisicile să se adapteze mai ușor într-un mediu nou.

 

La fel ca pentru oameni, locul litierei este, cel mai probabil, în baie.

Sau cel puțin nu este indicat să fie în dormitorul pisicii (culcușul ei) și nici în bucătăria pisicii ( locul de luat masa).

Pentru pisoiul nostru dungat, litiera nu a prezentat niciun interes, până când nu am adus – pentru câteva zile aproape de bolul de mâncare.

Litiera aleasă era una mare și adâncă și ni s-a părut potrivită. Am păstrat-o. Următorul pas a fost sa o igienizăm spălând-o bine, cu apă fierbinte, dar fără chimicate.

 

După analize lungi, am ales un așternut igienic pentru pisici, testat și recomandat de Federația Națională Felinologică Română de la Imperial Care White”

 

Am făcut această alegere pentru că am aflat că nisipul folosit pentru litiera pisicii are un rol foarte important în adaptarea animăluțului într-un loc nou.

 

Pisicilor le place curățenia și rafinamentul, iar nisipul trebuie să răspundă și el acestor exigențe.

 

Există mai multe feluri de nisip pentru pisici, dar calitatea lui este de dată de mai multe criterii îndeplinite cu succes de  Așternutul Igienic Imperial Care White.

 Acest produs se diferențiază de altele similare pe piață prin:

 

Capacitatea de aglomerare înaltă.

Există două tipuri de așternuturi din punct de vedere al capacității de conglomerare:  Aglomerante și Neaglomerante

Datorită bentonitei din nisipului Imperial Care White gradul de aglomerare este foarte înalt, iar bulgării se formează foarte repede când nisipul este umezit. Avantajul acestei caracteristici fiind că ei pot fi înlăturați ușor din așternutul pisicii prelungind astfel și perioada lui de utilizare.

 

Absorbția rapidă a umidității și a mirosurilor.

Nicio pisică nu va agrea și nu va accepta să pună lăbuțele pe un nisip umed( ați văzut vreodată cum merge o pisică pe zăpadă? Zici că e condamnată). În plus un nisip care nu absoarbe umezeala trebuie schimbat mult mai frecvent pentru a evita riscul mucegăirii și al al apariției amoniacului. Ambele sunt periculoase pentru căile respiratorii atât ale pisicii, cât și a noastră.

 

Nisipul de la Imperial Care White este produs din argilă saponită este foarte potrivit, din acest punct de vedere, pentru orice pisică iubită: Lichidele sunt absorbite cu rapiditate, mirosurile dispar ca prin minune.

 

Conținutul este din ingrediente naturale fără dezinfectanți

Dezinfectanții chimici din așternutul igienic al unei pisici pot fi toxici sau duce la alergii.  Prin urmare trebuie evitate aceste tipuri.

În schimb, bentonita menționată mai sus ca și componentă al Așternutului Igienic pentru Pisici de la Imperial Care White este o argilă saponită/un mineral, care are proprietăți antibacteriene și de curățare. Ceea ce îl face foarte potrivit pentru orice pisicuță.

 

 Cantitatea de praf produsă este minimă.

 

Praful produs de pisică când scormonește în nisip trebuie să fie minim sau deloc, altfel căile respiratorii pot fi afectate. Indiferent de cât s-ar juca o pisică în nisipul Imperial Care White nu se va crea niciun nor de praf pentru că are o structură foarte compactă și densă.

 

Nisipul ales i-a oferit pisoiului granulație fină pentru lăbuțele care calcă pe el, confort psihic, dar și sănătate pentru toată familia.

 

Faptul că așternutul nu avea niciun miros chiar și după utilizări repetate, absorbea rapid umiditatea și nu jena lăbuțele sau blănița pisicii, l-a făcut pe pisoiul nostru mic să aibă încredere mai rapidă în noi. A început să vină singur la noi, să meargă singur la litieră, să toarcă tot mai des.

A înțeles probabil că dorința noastră este doar să îl răsfățăm și să ne bucurăm unii de alții.

 

Alegând cel mai potrivit așternut igienic pentru pisici ne arătăm grija față de starea de bine a companionului nostru felin, dar și grija pentru igiena casei.

 

„Pisica, un aristocrat, merită respectul nostru…„ (A.Dumas) 

 
Acest articol a fost scris pentru Superblog 2022, ediția de toamnă

Comments are closed.