Febra este mai ușor de gestionat dacă ai un termometru bun!

Temperatura Corpului importantă în fiecare zi. 

  • TERMOMÉTRU s.n. Instrument pentru măsurarea temperaturii. [< fr. thermomètre, cf. gr. thermos – cald, metron – măsură] ( dexonline)
  • TEMPERATÚRĂ ~i f. 1) Mărime care caracterizează gradul de încălzire a unui corp sau a unui mediu.  2) pop. Căldură ridicată (peste limita normală) a corpului, ca indice al îmbolnăvirii; febră. A avea ~. [G.-D. temperaturii] /<lat. temperatura, fr. temperature, germ. Temperatur 

 

La prima vedere pare incredibil că un termometru poate face viața mai ușoară cuiva. Doar nu e un medicament care să reducă durerile sau febra.
Totuși, nu-i așa că respirăm mai ușurați când el ne arată că avem temperatura normală a corpului chiar dacă ne mai doare ceva sau bănuim vreo altă afecțiune?
Și nu-i așa că intrăm în alertă când ne indică informații peste limita considerată ok?
În timpul pandemiei, temperatura corpului a fost un indicator al stării noastre de sănătate care ne permitea sau nu să accesăm anumite spații.
În cotidian, nivelul gradelor din corp este unul dintre elementele pe care se bazează un medic când prescrie tratamentul sau când determină dacă suntem sau nu pregătiți pentru intervenții, pentru vaccinuri, pentru intrarea în colectivitate daca este vorba de un copil.
Pentru un părinte monitorizarea temperaturii copilului este nu doar o nevoie, ci e ceva indispensabil. Termometrul nu lipsește nici din bagajul de vacanță, nici din trusa medicală de acasă, nici de pe lista de obiecte de luat la bunici sau de către învățător în tabără.

 

Ce înseamnă un termometru bun pentru un părinte? 

Am văzut de zeci de ori pe social media postări despre termometrele cele mai recomandate și am remarcat că toate mamele caută de la un termometru de bebeluș sau copil:

  1. Acuratețe: La o comparație frunte/ureche/rectal să nu existe diferențe
  2. Confort: Să poată fi folosit facil fără a trezi sau speria copilul.
  3. Siguranță: să fie testat clinic și să nu existe nici cel mai mic grad de risc pentru siguranța copilului.
  4. Eficiență:  Să aibă memorie/istoric al ultimelor măsurări pentru că noaptea memoria unei mame este și mai slabă. În plus este de mare ajutor dacă termometrul alertează mama când copilul are febră.
În afară de asta mamele caută cel mai frecvent ca termometrul să fie un brand de aparate/dispozitive medicale (aparent asta oferă o încredere mai mare) și să aibă un preț rezonabil.

 

Cum măsuram temperatura?

 

La sub brat

Îmi amintesc din copilărie, termometrul clasic cu mercur, scuturat bine înainte de a-mi fi pus sub brat cu indicația severă :
   –  Tine-l bine! Doamne ferește să îl scapi că mercurul din el e foarte toxic, te poți otrăvi!
Îmi amintesc că, într-adevăr, măsurau temperatura cu o precizie destul de mare, dar posibilitatea ca mercurul să îmi atingă pielea sau și mai rău să fie ingerat din greșeală,  m-a obsedat toată viața.
Din fericire, mai târziu, înainte să devin și eu părinte și să fie nevoie să urmăresc mercurul ca pe butelie, au apărut termometrele clasice, dar fără mercur ci cu un lichid non-toxic/galistan.

 

Rectal

Când am născut primul copil, cerința de a măsura rectal temperatura bebelușului a fost pentru mine oribilitatea maternă.
Pe la orice colț (social media nu era așa dezvoltată prin anii 2000) auzeam:
   –  La bebeluși temperatura corectă este doar cea rectală. Nu există altă temperatură mai precisă decât aia! Haideți, Doamnă, păi ce facem aici?
Pe bune? Pentru psihicul meu și așa fragil de proaspătă mamă, mi se părea nu doar scârbos, terorizant, dar și barbar. Nu am înțeles niciodată această metodă de folosire a termometrului oricâte avantaje mi s-au prezentat.
Așa că am refuzat constant să o fac chiar dacă mi-am luat-o de câteva ori prin spitalele de stat cum că o fac pe deșteapta cu un copil bolnav lângă mine.
Dar, efectiv, oricât de mult înțelegeam imporanța de a ști temperatura corectă a bebelușului, nu puteam să o fac. Și nici nu concepeam ca în anii 2000 să nu existe alte metode mai ușoare pentru mamă și copil, dar și mai eficiente pentru părinte și cadre medicale. În ciuda tuturor privirilor critice, am continuat să îi iau temperatura folosind un termometru clasic la sub brat, sau, dacă nu reușeam asa, măcar încercam să îmi dau seama  cu mâna doar pentru a-mi da seama dacă are sau nu febră. Știu, nu e cea mai bună soluție, dar atât puteam face eu atunci.
Slava Domnului, la 12 ani distanță,  o dată cu al doilea copil, apăruseră deja și termometrele digitale și electronice.
Mult mai rezistente la șocuri, cu un rezultat obținut foarte rapid. Iar unele dintre ele chiar antialergice (de ex.termometrele rapide cu vârf cauciucat) sau incasabile (de ex. termometrele clinice) incasabile.
Altă viață, jur! Măsurarea temperaturii corporale a copilului putea fi făcută într-un mod mai facil, mai rapid și în același timp și fără pericole pentru sănătatea copilului.

 

Prin contact : frunte, la ureche, gură

Invenția secolului pentru mine a fost când am putut să îi măsor temperatura copilului prin contact minim invaziv de pe frunte sau din ureche.
E adevărat că din ureche a fost un pic mai dificil pentru că nu accepta niciun obiect în zona auriculară, dar în schimb măsurarea temperaturii de pe frunte a devenit un obicei frecvent până să descoperim și cealaltă invenție a secolului în materie de măsurare temperatură.

 

Non-Contact

Termometrul Geratherm Non Contact, care este pentru mine una dintre cele X Minuni ale lumii, permite părinților să afle temperatura corpului copilului în doar 3 secunde măsurată de la distanță.
Vă dați seama? Adică  nu se mai trezește, nu mai face scandal, nu aruncă cu termometrul cât colo și nici nu mai întinde nervii mamei care și asta sunt deja peste limita admisă.
Ce mi se mai pare genial  la acest termometru este că poate măsura și temperatura de pe anumite suprafețe ( până la 100 , dar și a temperaturii din cameră, a apei din baia bebelușului, etc.
Geratherm este un producător internațional de dispozitive medicale. Produsele lor sunt folosite atât în mediul casnic cât și în clinici. Produse în Germania cu cea mai mare atenție pentru calitate, sunt comercializate în România prin intermediul Origo Medical și sunt cel mai bun răspuns pentru o mamă panicată cu o nevoie acută de ajutor încă din prima zi de viață a copilului său!
Fie că avem nevoie de un termometru pentru copil sau de unul pentru adulti la Geratherm fiecare găsește produsul potrivit!