Construiești ce dorești fără stres și alergătură

Demontarea mitului că a construi înseamnă întotdeauna stres, risipă și agonie

 

Acum ceva ani în urmă am cumpărat o parcelă de teren la vreo 30 km de oraș. Nu știam ce vrem să facem cu ea, dar ni s-a părut un chilipir și ne-am zis să investim.
Într-o seară pandemică de primăvară el mi-a propus să construim o casă pe bucățica aia de pamânt. Iar eu am simțit un fior de gheață în mâini și o piatră care se asează pe inimă.

 

Mi-am amintit instantaneu câți bani și câtă transpirație au consumat părinții mei pentru a construi și finaliza casa în care am copilărit. Am zărit imaginea obosită și stresată a mamei când mai numărau o dată banii și calculau din nou și din nou de unde ar fi mai ieftin să meargă să cumpere  materialele de construcție. În unele perioade nici nu aveau de unde să le ia și trebuiau să oprească totul și să aștepte. Știau că la magazinul din oraș ar putea găsi ceva, dar și că Vasilii Vasilevici e posibil sa le aducă ceva interesant de la Ivan Timofeevici care le aducea de la Andrei Petrovici. Apoi se întâmpla ca A.P. să nu mai aducă ce a promis, iar I.T să ia de la F.I…Prețul se schimba de la o zi la alta și se relua din nou lanțul cu cine de la cine ar putea lua și cum s-ar putea face să ajungă și la noi. Căutau, numărau, iar căutau și sperau. De calitate și cantitate suficientă nu vorbeau niciodată, mai degrabă despre faptul că mai aveam bani doar pentru acoperișurile de la casă și anexă, sau doar pentru instalațiile electrice din bucătărie. Celelalte de pe listă erau mereu și mereu amânate.


Casa a fost terminată când aproape ne pregăteam să ne luăm zborul din cuib și deși nouă nu ne-a lipsit nimic la propriu, totuși nu am putut să să nu simțim și noi tensiunea trăită și stresul părinților de a construi o casă. Să faci o casă poate dura o viață! asta a fost concluzia mea atunci
.

 

Când am văzut cât de multă energie, câți bani și cât stres s-au dus,  mi-am zis că eu nu vreau să îmi petrec viața construind, pierzând bani cu meșteri neserioși, cu furnizori de materiale scumpe sau necalitative. Mi-am promis că eu nu voi construi niciodată o casă de la zero ci mai degrabă voi trăi în chirie, doar să nu trec prin aceeași agonie.

 

Unicornul Vindem-Ieftin.ro

    – Ei, hai, nu te speria așa, mi-a zis el venind lângă mine pe fotoliul galben din sufragerie. În ziua de azi este mult mai ușor să construiesti o casă dacă știi pe cine să te bazezi.
M-am uitat la el neîncrezătoare. Asta e și problema, cum găsești pe acela cineva pe care să te poți baza și care să te scutească de durerile de cap și de teamă că mâine nu vei mai găsi ce îți trebuie sau că poimâine prețul va crește neașteptat?

 

   –  Uite, hai să vedem, zice el, de ce crezi tu că am avea nevoie pentru a porni optimiști și cu încredere pe drumul acesta?

   –  De un unicorn cu aripi fermecate? zâmbesc eu.
   –  Hmm, și cum trebuie să fie unicornul? 
   –  Păi, încep eu neîncrezătoare, în primul rând mi-aș dori să fie cu un depozit de materiale, unul singur, nu o sută de unde să iau toate produsele. Aș vrea să cumpăr cu încredere tot de ce am nevoie de acolo și să nu umblu să caut materialele de structură și de fundație de la unul, iar instalațiile sanitare sau tencuiala decorativă de la altul. Aș înnebuni să analizez mereu prețurile și calitatea materialelor din zeci de magazine și să fiu stresată de fiecare dată că cine știe ce am ales.  Apoi, clar că nu aș vrea orice vânzător de materiale de construcție, ci unul care să aibă prețuri mici sau măcar potrivite bugetului nostru. Nu aș vrea să plătim adaosuri peste adaosuri și să ne trezim că mâine nu mai putem plăti.


–  Ok, zâmbește el. Mai departe?
   –  Să ofere doar materiale de calitate după care să nu așteptăm cu lunile sau anii. Apoi, continui eu mai însuflețită de ideea că pot visa despre unicorni, aș vrea să putem să alegem toate materialele de la distanță. Știi că, de când cu pandemia, cumpăr totul online și nu îmi mai place să umblu prin zeci de depozite și magazine.  Să mai continui sau e suficient pentru a înțelege că nu există așa ceva și nu ne putem aventura în construcția unei case?

   –  Mai e și altceva ce ai vrea? insistă el.
   –  Păi, continui eu încercând să îmi păstrez cumpătul pentru că nu înțeleg de ce avem discuția aceasta când e clar că nu are rost. Ar fi ideal și dacă ar livra la momentul potrivit, conform etapelor de construcție, direct la teren. Și încă ceva, nu știu tu, dar eu nu mă pricep să aleg nici materialele de construcție, nici instalațiile termice, nimic. Așa că, dacă nu ar fi prea mult, mi-aș dori să avem și sfătuitorul nostru care să ne ajute să alegem tot ce e mai bun și fără să ne jecmănească de bani.

Îl văd cum zâmbește larg și întreabă: 
   –  Și cum ar fi dacă, pe lângă toate cele menționate, sfătuitorul acesta despre care zici, s-ar ocupa chiar să-ți negocieze cele mai bune prețuri?
Am ridicat o sprânceană și m-am uitat cu neîncredere la el.

Îmi pune laptopul în brațe și îmi deschide site-ul https://depozit-virtual.vindem-ieftin.ro
   –  Ia uite aici!

Pe prima pagină apare un formular de completat unde scrie mare și clar:

 

Mai citesc încă o dată și mă uit neîncrezătoare la el.
  – Deci există sfătuitor personal? Va fi cineva care să negocieze cele mai bune prețuri pentru mine?
   –  Da, zice el. Consilierul lor te ajută atât cu informații despre materiale, dar și negociază prețul pentru tine cu cei peste 200 furnizori.  Preț care oricum, și fără negociere, la ei este mai mic decât în alte lanțuri de magazine pentru că ei aduc marfa direct de la producători, nu o trec prin nșpe intermediari.

 

Reputație și renume

   –  Și de unde știm noi că nu e doar reclama de ei și ne dau și aștia o țeapă de ajungem să plătim chiar mai mult? întreb eu încă neîncrezătoare.
   –  Păi, zic să ne uităm cate recenzii au pe site-ul lor: https://vindem-ieftin.ro/recenzii-video/.

    • Pe lângă recenzii, nu uita că este un depozit virtual, exact cum îți dorești tu. Totul se întâmplă de la distanță: analiza ofertei, consultanța, plata, totul online. În cei 9 ani de activitate, au avut peste 50 000 clienți din toate colțurile țării, chiar și unii din Europa.
    • Nu e nevoie ca la fiecare etapă de construcție a casei, să stai să renegociezi, să alegi, să aștepți cu stres. Poți chiar să pleci în vacanță, totul va fi livrat în momentul agreat și direct pe teren.

Mă uitam la el de parcă deja intrase unicornul în casă și eu abia acum îl vedeam.

   –  Apoi, adăugă el rapid, să știi că nimic nu ne împiedică, ca înainte să ne hotărâm, să mai întrebăm în câteva locuri. Chiar ei recomandă asta în Ghidul  „Cum sa NU pierzi BANI cand Construiesti!” pe care îl trimit gratuit oricui este interesat. L-am și printat, poți să îl citești în liniște și pe urmă îmi spui ce ai hotărât. Dar, nu uita, te rog, cât de greu ne-a fost în perioada pandemică de vârf când nu aveam niciun petec de iarbă unde să avem voie să ieșim și să respirăm.

 

Construim Rapid, eficient și fără stres

Mai departe, lucurile s-au întâmplat cu o viteză uluitoare.

Bineînțeles că eu, Toma necredinciosul, am intrat și pe alte magazine online de materiale de construcție și am analizat niște prețuri. Mai mult de atât nu se putea face, pentru că următorul pas era să le pui în coș și să le aștepți la adresa specificată.

  • După ceva analize și liste de prețuri, m-am întors pe: https://depozit-virtual.vindem-ieftin.ro/
  • Am ales locația apropiată terenului
  • Am completat necesarul de materiale. Se pare ca soțul făcuse deja proiectul cu un arhitect și avea lista cu necesarul. Aștepta doar să zic eu că e ok.

Între noi fie vorba, nu știu dacă mă cunoaște atât de bine încât era sigur că mă va convinge oricum de orice idee, sau îi urmărise atât de bine pe cei de la Vindem-Ieftin încât să nu aibă niciun dubiu că nu am cum să refuz așa ceva. S-a dovedit apoi că ambele variante erau valabile, dar știa că nu mă va convinge dacă nu are argumente solide pregătite din timp.

  • Chiar dacă mă știe tare nepricepută în ale construcției, m-a lăsat sa mă ocup singură de completare formular și de discuțiile cu consultatul dedicat. Asta mi-a permis să analizez răspunsurile, să pun întrebări, să decid rapid să văd cât de ușor și eficient este chiar și pentru neștiutori. Mai ales dacă ai deja necesarul de la un arhitect.

 

Casa se construiește acum, în ritmul stabilit, cu materialele alese. Mi-ar fi plăcut să fiu acum pe o plajă și să urmăresc liniștită pe pozele de la constructor cum terenul devine o casă care va deveni în curând Acasă. Din păcate o fac de la serviciu. De-aș avea un sfătuitor dedicat și aici, ce bine ar fi!

 

Acest articol a fost scris pentru Superblog Spring’22
Pozele sunt de pe vindem-ieftin sau/si pexels