Vinul – simbol al tradiției și martor tăcut al poveștilor de viață

Tradițiile se crează și păstrează în jurul unui vin bun 

Lumina soarelui pătrunde cu blândețe pe geamul casei părintești. E ziua Sfintelor Paști, ziua în care ne adunăm din nou cei mari și cei mici pentru a ne bucura împreună de momente frumoase și clipe fericite.

Pe masa de sărbătoare stau, așa cum e tradiția familiei, sticlele de vin și paharele pregătite pentru a primi licoarea magică.

Sursa: https://www.facebook.com/beciuldomnesccompania

Imediat după ciocnirea ouălor roșii, vinul este turnat fiecărui adult pentru primele toasturi și urări care însoțesc această sărbătoare sfântă. 

Sursa: freepik

 

Paharul meu cu vin de Fetească Neagră de la Beciul Domnesc strălucește în soarele dimineții, iar reflecțiile rubinii dansează în culorile ouălor vopsite și pregătite cu migală pentru această zi.

Alături de el vom servi mâncarea rece/aperitivile formate din diverse preparate din carne de pasăre de casă și salate cu pește afumat.

Mijesc ochii pentru a păstra raza de soare între pleoape și bucuria pe care o simt în suflet.

 

Vinul ne vorbește prin culoare, gust, arome și tradiție

    –   Hei, sunt aici ! imi spune vinul din pahar, iar eu tresar.

    –  Cum adică ? Unde aici ? Și cine ești tu ?

    –   Sunt eu, vinul turnat în pahar, martorul vostru tăcut la fiecare moment important din viața voastră : fie că e unul de bucurie sau unul care vă întristează.

    –  Ha? Ce spui tu acolo? întreb eu șoptind îngrijorată că o iau razna. 

Sursa: https://www.facebook.com/beciuldomnesccompania

  –  Păi ia să vedem, continuă vinul cu glasul vesel și blând la fel cum i se simte și gustul: delicat și plăcut.  Prima dată un om gustă din vinul sfânt încă din ziua botezului. O dată cu împărtășirea lui și picătura de vin roșu pe care o primește, eu devin martorul momentului magic și simbolul binecuvântării și al protecției divine.  Apoi la petrecerea de botez, în timp ce paharele ciocnesc, sunt martorul speranței puse în fiecare urare adresată celui mic și devin simbol al clipelor fericite de la începutul unei vieți.

Ridic paharul de pe masă și mă uit mai atent la el, analizez picăturile care se preling pe marginea lui, sorb o înghițitură și respir adânc savurând fiecare picătură.

   – În plus, continuă vinul, știi tu vreun eveniment la care eu, vinul aromat cu nuanțe de coacăze și culoare de cireașă coaptă să nu fi fost martor ?

  –  Ai dreptate… vreau să îi spun, dar mă trezesc brusc și mă uit cu teamă în jur.

Ațipisem ascultând cu ochii închiși  râsetele copiilor și adulților de la masa de Paște, zumzăitul lingurilor și al furculițelor, vorbele pline de bucurie ale celor dragi. Mintea mea încerca să rețină orice sunet, orice miros, orice mișcare. Mai târziu de la 500 km distanță, mă voi hrăni cu amintiri și ecouri ale acestor momente.

Vinul – prietenul nelipsit din viețile noastre

Vinul strălucește ca și până acum în lumina soarelui de parcă chiar ar asculta și el o dată cu mine tot ce se ce întâmplă în jur.

Nu m-am gândit niciodată, dar, vinul, la fel ca un prieten adevărat, nu lipsește niciodată de la momentele care ne aduc laolaltă și ne apropie de fiecare dată mai mult. Oricare ar fi ocazia, la noi vinul stă pe mijlocul mesei și ne ajută să ne conectăm mai bine și să ne simțim mai aproape sufletește unii de alții.

Sursa: arhiva personala

De ziua de naștere vinul este acolo, în ecoul sunetelor de pahare la fiecare urare emoționantă, la fiecare toast făcut cu sinceritate în cinstea sărbătoritului.

În seara de Revelion emană prin fiecare picătură din pahar recunoștința exprimată  pentru fiecare zi a anului ce a trecut și speranța pentru anul care vine.

Chiar și atunci când trecem prin momente grele, el este acolo pentru a  ne ajuta să adunăm laolaltă amintirile frumoase despre cei dragi care nu mai sunt, amintiri care ne ajută să trecem mai ușor peste pierderi.

El este martorul regretelor nelipsite din viața fiecărui om, al speranțelor care apar în fiecare clipă și al emoțiilor neîmpărtășite. Un vin bun ne ajută să dezlegăm încuietorile sufletului și să spunem toate cele ascunse până atunci într-un colț al inimii, ne ajută să creăm legături noi, dar și să le consolidăm pe cele deja existente.

Cu un pahar de vin în mână suntem mereu mai deschiși și mai curajoși și întotdeauna pregătiți să creăm amintiri noi și frumoase împreună. 

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2025

Lasă un răspuns