Copiii au gusturile lor proprii. Întâmplările fericite ne ajută să le descoperim.
Totul a început dintr-o întâmplare, când am gătit niște paste Băneasa combinate cu ce mai aveam prin casă. Începând cu acea rețetă (pe care o voi destăinui imediat), pastele au intrat în meniul familiei noastre. Le combinăm în toate felurile posibile, astfel încât să răspundem gusturilor întregii familii, să asigurăm o masă sănătoasă, dar și bucuria de a mânca.
Când fetele erau mici, recunosc că nu prea le făceam paste pentru că aveam niște preconcepții alimentate de diversele păreri de pe grupurile de mămici. Nu le dădeam dulciuri și le găteam sănătos respectând cu sfințenie indicațiile din cărți pentru o alimentație echilibrată și corectă. Și totuși, ambele fete au crescut foarte selective la mâncare. Una nu mănâncă deloc carne, ouă, pește și altele de origine animală, alta le gustă doar dacă sunt în niște combinații fantastice la care eu nu mă pricep. Sau mi se spune că nu mă pricep. Și că mai bine o las baltă.
Pentru un părinte care s-a străduit și informat legat de hrana copilului, era foarte frustrant să nu găsesc ce să îi mai dau copilului să mănânce.
Am avut perioade în care găteam și câte 4 feluri la fiecare masă. Uneia supă în apa în care a fiert puiul pentru a-i da, cică, ceva proteină, alteia diverse combinații de legume gătite cu atenție (nici prea tari, nici prea moi și nu orice legume), soțului ceva cu ciuperci, brânză și ouă pentru că e mare fan (și nici nu mănâncă carne fiartă). Mie puiul fiert că doar nu îl voi arunca (și nu îl mănâncă nimeni altcineva). Să fie diversificat, dar să fie și la alegere. Totuși, deși știam că nu vor, mă chinuiam să aranjez carnea și brânza în farfurie și ziceam un „Aleluia, Doamne„ când se simțea tentată vreuna dintre fete să guste. Lucru foarte rar, de altfel. Ele se declară vegetariene. Nu mai zic cum cereau de mâncare la fiecare două ore pentru că doar legumele și supa nu le ținea sațietate.
Rețeta de Paste cu legumele de prin frigider – o întâmplare pe gustul tuturor din familie
Într-o zi, în Postul Paștelui, am plecat de la serviciu destul de târziu și nu mai avut timp să trec pe la magazin să iau diverse pentru mai multe feluri de mâncare la cină.
Am ajuns acasă și am deschis frigiderul și dulapul cu alimente uscate. Analizam ce aveam pe acolo căutând ceva ce am putea mânca toți. Eu țin postul Paștelui de vreo 20 ani. Respectiv, căutam și ceva să fie de post, ca să nu fiu nevoită să arunc pui fiert sau elemente nedorite din mâncare.
Din tot ce era pe acolo, am reușit să scot câteva alimente care păreau a fi pe gustul tuturor :
- Spaghetti Băneasa (fără ou, de post)
- Ciuperci călite cu ceapă cu o seară înainte
- Roșii proaspete
- Măsline fără sâmburi la borcan
- Câteva fire de valeriană și câteva de spanac
- Usturoi
- Ulei de măsline
Cum le-am pregătit:
Am pus spaghetti la fiert în apă cu sare. Am pus ceasul pentru 5 min de fierbere (ele au 8 min trecute pe pachet, dar aveam nevoie de 2 min rezervă pentru continuarea rețetei).
Între timp am spălat ce era de spălat. Am tăiat în două usturoiul, măslinele și roșiile.
Când timpul de fierbere se apropia de 5 min, am pus tigaia mare pe foc.
Am turnat un pic de ulei de măsline și când a început să sfârâie, am aruncat cățeii de usturoi acolo și am pus capacul peste.
Între timp, am oprit pastele și am pus cam 100 ml din apa în care au fiert într-o cană.
Am turnat pastele în strecurătoare și le-am scurs doar un pic. Nu am clătit pastele cum o făceam cândva. Am citit că nu ajută la nimic și că, de fapt, pastele neclătite ajută la un sos mai bun și mai legat datorită amidonului.
Am adăugat peste paste: roșiile, măslinele, ciupercile și apa din cană. Am dat foc destul de mare și am lăsat 2 min să se elimine apa. Am amestecat bine si am adăugat frunzele. Am închis și pus capacul 1 min.
Cam atât! În 10 min totul era gata, pregătit de pus pe masă. A fost pentru prima dată când s-a mâncat tot până la ultima bucățică și când nimeni nu a mai strâmbat din nas. Și nici nu a fost nevoie de 4 feluri de mâncare.
Pastele Băneasa – micul miracol din bucătărie
Așa am descoperit (sau redescoperit) pastele. Minunile astea cu formele lor diverse au fost salvarea mea în bucătărie. De atunci le gătesc foarte des în combinații cât mai diverse, dar care au la bază alimentele preferate din familie și procesul urmat în rețeta de mai sus. Pe mine mă ajută să țin Postul Paștelui, pe cei ai familiei să fie mulțumiți și fericiți la masă. Și chiar și când nu e post, pastele sunt nelipsite din casa noastră.
Da, da, știu, unii dintre voi veți spune că nu e ok și că pastele au doar calorii multe și puține valori nutritive. Dați-mi voie să vă contrazic. Când am văzut că în casă se cer doar paste, am căutat și analizat cu atenție informațiile despre paste și dacă e benefic să mâncăm atât de des.
Am descoperit, astfel, că pastele fierte al dente, cum ne plac nouă, au un indice glicemic destul de mic față de zvonuri. În plus, se pare că datorită conținutului de fibre contribuie chiar la reducerea riscului de boli cardio-vasculare și ameliorează flora intenstinală.
În același timp, datorită zaharurilor lente din ele care se elimină progresiv din organism, pastele oferă un plus de energie pe perioade mai lungi din zi. În zilele noastre când alergăm psihic și fizic de colo-colo, cred că este chiar un mare beneficiu să nu simțim nevoia de ronțăială la fiecare oră.
Dacă prima dată am folosit Pastele Băneasa din întâmplare pentru că ele s-au nimerit în dulap, acum le cumpărăm intenționat. Nu riscăm să încercăm altele pentru că știm că doar Gustul Băneasa garantează succesul unei mese de la noi din familie.
Când nu e post luăm și alte tipuri de Bunătăți Băneasa, diversitatea lor fiind foarte, foarte mare. După cum v-am mai zis și anul trecut, Băneasa este cel mai mare producător de paste din România cu oameni implicați și dedicați calității, plini de pasiune pentru tradiție și frumos.
Vă recomand să încercați rețeta, sau să alegeți oricare alta din Rețetele Băneasa conform gusturilor familiei voastre. Vă asigur că, indiferent de ingredientele pe care le folosim pe lângă paste, pentru noi, orice rețetă cu paste Băneasan aduce doar beneficii:
- Postul pare mult mai ușor de dus
- Petrec mult mai puțin timp în bucătărie
- Sunt alimente acceptate de toți ai casei.
- Combinațiile de realizat cu paste sunt infinite, diverse și gustoase
Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog2023