În copilărie pastele și tăițeii de casă erau făcuți de mama. Acum există Băneasa care le face ca la mama acasă.  

Când am primit pachetul cu paste Băneasa l-am desfăcut pe cel cu tagliatelle și am mirosit adânc. Mirosul de aluat uscat îmi amintește de copilărie și m-a dus cu gândul la anii 90.
 

Sursă: arhivă personală

 

Mi-a amintesc de-a mea copilărie

Ce-napoi n-o să mai vie…(M.Ciobanu)

 

Sursa poza: Mega

 ….Aud mașina huruind și motorul un pic mai puternic decât de obicei. Asta înseamnă că tata este „în deal„ , cum zicem noi, și că ajunge imediat acasă.
 Tăițeii, încă proaspeți, așteaptă să fie aruncați în laptele pe care îl aduce în fiecare săptămână de la fermele pe unde merge să verifice și repare frigidere. Imediat cum ajunge, iau laptele din spatele scaunului șoferului, îl strecor prin tifon și îl pun în ceaun. Arunc un vârf de cuțit de zahăr, așa cum m-a învățat mama. Nu mă mișc de lângă el ca să nu dea în foc. Arunc tăițeii acolo când începe să fiarbă. Nu mai am răbdare, așa că gust la fiecare 30 secunde. Mi se par buni și așa, dar, știu că trebuie să aștept 7 minute. Și apoi opresc focul și pun un capac.
 

În copilărie pastele sunt făcute de mama

Atunci când prinde o clipă liberă mama face mulți tăiței de casă, tocmagi cum li se spune la noi. Îi uscăm bine și apoi îi folosim multă vreme de acum încolo.

Cu pastele făcute de ea, facem lapte cu tocmagi, îndulcit ușor, dar și paste cu carne (fierte în supa din găina de curte),  zeama moldovenească.
 
Laptele cu tăiței îmi place să fie mai gros, așa că atunci când îl fac eu, arunc mai multe paste de casă în lapte. Ador să simt gustul și aroma aluatului fiert în lapte, o aromă plăcută ce are, și acum, o căldură și o bucurie copilărească.
 
Zeama moldovenească este un preparat cunoscut în toată Moldova. Se mănâncă în familie sau după marile petreceri. Acrită bine cu borș, cu mulți tăiței, câteva legume și ierburi aromate, este nelipsită a doua zi după petrecerile mari ( „la zeamă„ i se spune întâlnirii de a doua zi, când fiecare se drege cu o farfurie aburindă de supă cu tăiței).
 

În prezent pastele le face Băneasa. Cu aceeași grijă ca a mamei.

Nu îmi imaginez cum avea mama timp de toate și mai ales, cum avea timp să facă tăiței și paste de casă ca să mâncăm atât cât ne poftea inima fără să ne limităm la cantitățile ingurgitate.
 
Noi, mamele moderne ne bazăm, în prezent, pe tot felul de tehnologii și aparate care ne ajută în viața de zi cu zi. Dar eu tot nu simt că am mai mult timp. Când îmi e dor de copilărie, iar mama e la peste 500 km,  apelez la Băneasa și la pastele pe care le oferă de peste 30 ani încoace.
 

Azi am pregătit o zeamă moldovenească unde în loc de tăiței de casă făcuți de mama, am pus Tagliatelle grau dur Baneasa. Ca orice mamă am ținut cont de gustul copiilor și am adăugat mai multe legume, mai puține ierburi, dar pastele au fost puse în cantitate la fel de generoasă ca pe vremuri.
 

Băneasa – alături de toate mamele și familiile

Băneasa oferă o diversitate largă de produse din domeniul morăritului și a producției de paste făinoase. Este cel mai mare producător de paste, nu doar din România, dar și din Balcani. Citeam despre ei că au o capacitate anuală de producție de peste 25 mii tone de paste, ceea ce îi face să fie printre cei mai mari producători din Europa Centrală și de Est.
 
Pastele Băneasa nu se termină niciodată din dulapul nostru. Nu există săptămână să nu gătim ceva din ele sub o formă sau alta. Nu sunt eu un bucătar cine știe ce, dar am reținut că dacă se sfărâmă pastele la fiert, iar mâncarea nu bucură ochiul,  apoi nu le mai mănâncă nimeni.
 
Tocmai de aceea cele din grâu dur sunt preferatele noastre, în special ale fetelor.Sunt considerate mai sănătoase conținând mai multă proteină,  vitamina B1 și alți nutrienți. Au și un indice glicemic scăzut și contrar miturilor, nu îngrașă.
 

Forma pastelor Băneasa și sosurile potrivite.

Sursa: Paste Baneasa

Mi s-a părut până acum pentru fete și familie nu a contat atât de mult forma pastelor, ci mai degrabă gustul și cum arată. Și totuși, dacă mă uit în urmă, îmi dau seama că uneori, același sos a fost primit cu mai mult sau mai puțin entuziasm și plăcere. Ceea m-a făcut ca atunci când am primit Pachetul de paste de la Băneasa să mă documentez mai temeinic pentru a găsi sosul potrivit fiecărui tip.
 
Aș fi vrut să vă pun rapid poze cu toate tipurile de paste gătite, dar nu am apucat încă să gătesc de toate. Dar, listuța cu ele e pregătită și promit că voi adăuga și fotografii pe măsura ce le testez.
 
Se pare că în funcție de forma lor, pastele absorb mai mult sau mai puțin sos, făcând astfel ca spaghetelle Băneasa cu sos bolognez să aibă alt gust decât pennele cu același sos, de exemplu.
 
Regula găsită de mine spune că un sos ușor ( cu brânză, smântână, cu fructe de mare, lămâie) este potrivit pentru paste subțiri( spaghette), iar un sos greu cum este cel bolognese, cu carne și roșii, se potrivește unor paste mai groase cu forme mai mari.
 

Ce gătesc sau voi găti cu fiecare tip de paste?

În lume sunt cunoscute aproximativ 350 feluri de paste. Eu m-am documentat deocamdată doar despre cele 5 feluri primite de la Băneasa.  Și iată ce am notat.
 
Farfallele sunt printre puținele forme de paste cărora li se potrivește orice sos. Prin urmare, se pot găti Farfalle grau dur Baneasa  atât cu un sos simplu cu ulei de măsline, usturoi și parmezan, cât și cu sosuri cu carne sau fructe de mare. Forma de fundiță permite absorbția bună a lor.

Sursă: unsplash
Sursă Pexels

 

 

Fusilli sunt pastele în formă de tirbușon sau spirală. Sunt considerate foarte potrivite la cuptor cu sosuri de roșii, pesto sau sosuri de carne.
 

 

 

Penne rigate grau dur Baneasa, la cuptor cu sos de brânză sau cu multe legume, sunt un deliciu.

Sursa Pexels

Spaghetele sunt pastele lungi, subțiri, cu forma ușor cilindrică.  Noi gătim spaghetti grau dur Baneasa cel mai des cu sos de roșii sau bolognese. Sunt, însă la fel de delicioase cu sosuri albe cu iaurt, smântână, brânzeturi.
Anul acesta am făcut mai multe borcane de sos cu legume, cu busuioc în unele dintre ele și cu ardei iute în altele ( eu sunt fană paste arrabiata).

În timp ce pastele fierb, călesc câteva ciuperci proaspete, adaug măsline, sosul de roșii și arunc acolo pastele când mai au câteva minute din timpul de fierbere.

 
De la simple, cu unt și sare, până la rețete complexe cum ar fi canneloni cu brânză și spanac, toate se gătesc rapid! Băneasa mă ajută practic și să câștig timp nu doar să creez amintiri!

Comments are closed.