Gătește cu Băneasa și transformă bucuria în tradiție – rețetă reinventată de mucenici muntenești

Pastele astea în formă de 8 sunt de la 8 martie, mami?

 

Mucenicii de la Băneasa au ajuns în casa noastră chiar de 8 martie.

 

   – Interesant, cum de s-au gândit să ne trimită aceste paste în formă perfectă de 8 chiar azi? mă întreabă junioara de 6 ani care învârtea pungile și zornăia mucenicii ca pe mărgeluțele de jucărie. Oare există vreo tradiție cu mâncat opturi azi ?

   – Hmm, îi zic eu, gânditoare și un pic panicată pentru că nu am mai gătit vreodată așa ceva. Dacă îmi cere, ce mă fac? De fapt, se numesc mucenici, zic, iar tradiția spune că se mănâncă pe 9 când se cinstește memoria a 40 mucenici/sfinți care au fost omorâți drept pedeapsă pentru credința lor neclintită în zei. Și se fac dulci pentru că așa se face pomenirea celor morți.

   – Paste dulci? Uau! (nu, nu i-am făcut până acum paste dulci, normal că era entuziasmată). Dar e o poveste tristă asta cu Sfinții, spune A., iar primăvara e despre bucurie, nu-i așa? Hai să ne imaginăm că e si despre primăvară și veselie, vrei? Și să îi mâncăm de azi! Cum se fac?

   – Știi ce? sar eu ușor mai entuziasmată pentru că tocmai ce am găsit în cutie și o rețetă Băneasa de mucenici muntenești. Ai dreptate, hai să îi încercăm de azi și dacă ies bine, mâncăm și azi, iar mâine vor fi și mai buni de pentru că vor îmbiba toate aromele mult mai puternic cred.

Gustul Băneasa –  bucuria din farfuria noastră

Am pus foaia primită de la Băneasa în față și am hotărât rapid cu junioara creativă (uneori prea creativă) că rețeta lor ne va servi ca inspirație, dar, pentru că nu ne place scorțișoara, de exemplu, noi vom utiliza doar arome și ingrediente care ne plac. Până la urmă important e să ne aducă bucurie și să mâncăm cu drag, nu-i așa? Dar și mai importante sunt, în procesul de gătire, distracția și timpul petrecut împreună.

Am hotărât să încercăm întâi cu 200 g de mucenici, nu mai mulți, să ne asigurăm că am găsit proporțiile corecte.

  1. Ajutorul de bucătar a pus mucenicii într-o oala mică, eu am ras peste ei coajă de lămâie bio, iar ea a adăugat un praf de sare, vanilie și a scos cântarul de bucătărie din sertar pentru a cântări 100 g zahăr. Sub nas mormăia cântecul lui Olaf din Frozen 2 când pornește în căutare de tradiții noi pentru familia lor. Mucenicii muntenești sunt și ei despre tradiții de familie, nu?
  2.  

  3. Am dat apa in fiert si am turnat-o clocotind peste ingredientele uscate. Am fiert mucenicii 8 minute, timp in care casa s-a umplut de rotocoale de aburi mirosind a lămâie și vanilie.
  4.  

  5. Am închis focul și i-am lăsat să se infuzeze o oră. Mă rog, o oră ar fi trebuit! Dar, noi nu am avut răbdare și după vreo 30 minute ( timp în care am tocat cu robotul două mâini bune de nuci), am hotărât că e suficient și că putem să îi testăm. Pentru a răspunde gusturilor diferite, am scurs zeama galbenă și aurie ca soarele de primăvară care s-a format în oală, am pus-o separat într-un bol mare. Am pus câte o porție bună de mucenici fără lichid în farfurie. Pe restul i-am eliberat apoi, din nou, în apa în care au fiert.
  6.  

  7. Am adăugat nuca măcinată în ambele farfurii, iar eu mi-am turnat doar mie și amestec galben ca soarele peste ei.

Reinventăm rețete, dar păstrăm bucuria și o transformăm în tradiție

 – Aș vrea să adaug și o pată de culoare în porția mea, mami! a zis junioara, iar mie mi-a stat inima nițel pentru că ultima dată a adus o pată de culoare mobilei albe din casă care a rămas cu nuanțe gri spre negru multă vreme (v-am spus că e foarte creativă)…. voi adăuga bombonele colorate!

Fiuu, bombonele, fie, bombonele se poate. Sunt comestibile.

Cu gândul la culori mi-am amintit că parcă sunt la dieta aia care îți dă voie să mănânci și dulce uneori și chiar te obligă la o porție de ciocolată neagră. Așa că am găsit scuza perfectă să o adaug în mucenicii mei. Ciocolata e și ea o culoare, nu?

Au fost delicioși și pe 8 martie, dar și a doua zi, conform tradiției.

Da, știu, am modificat mult rețeta originală și poate că bunicile nu ar fi fost încântate, dar, cu siguranță  le-ar fi trecut când ar fi văzut bucuria și plăcerea cu care am muncit împreună.

    – De fapt, tradiția noastră, mami, este să gătim împreună, nu-i așa?

 

 

Daca  încă nu aveți o tradiție e timpul sa o aduceți in viețile voastre cu Bunătățile de la Băneasa. Pe lângă calitatea înaltă a produselor, au în ele ceva magic care transformă gătitul în bucurie.