Arima a făcut primul pas către integrarea adulților cu autism. Doar împreună se pot face toți ceilalți pași către un viitor mai bun și o viață independentă pentru ei!

Societatea este o junglă 

 
Am fost crescută și educată cu ideea că dacă ești un om muncitor, bun și empatic, nu ai cum să nu ai succes în viața asta. Și am fost așa cum am învățat, ghidată de ideea că unui om bun i se întâmplă doar lucruri bune.
 
Viața de adult mi-a arătat, însă,  că nu este întotdeauna ușor să reușești chiar dacă respecți toate regulile și chiar dacă continui să muncești din greu și să iubești oamenii din jur.

 
A trebuit să mă lupt să obțin un loc la facultate (și poate cineva mai timid nu a mai prins loc), apoi am tras tare să găsesc un job care să asigure traiul familiei( și poate cineva mai inteligent decât mine, dar mai puțin îndrăzneț, nu a reușit…).
Acum mă stresez zi de zi să fiu din ce în ce mai bună în ceea ce fac, să fiu un angajat bun și muncitor, astfel încât să nu își dorească angajatorul să mă înlocuiască vreodată. Am trecut prin multe dezamăgiri, prin multe frustrări, supărări și nedreptăți. Societatea modernă în care îmi duc viața ca adult s-a dovedit a fi, de fapt, o lume plină de competiție, unde, de cele mai multe ori, câștigă cel care știe să dea din coate mai bine și să se promoveze mai frumos.

 
La 19 săptămâni de sarcină că bebelușul din burtică are 95 șanse să fie un copil cu diverse afecțiuni care îi vor afecta calitatea vieții. A fost sfârșitul lumii pentru noi. Nu se punea problema să renunț la sarcină, am semnat rapid că orice ar fi, este copilul meu. Dar, știind cât de greu este să răzbați în lumea asta și ca persoana tipică, m-am frământat și întrebat care sunt posibilitățile de reușită pentru un copil cu nevoi speciale. Mi-am făcut o mie de griji despre cum va ști și el să lupte și să răzbată în lumea asta crudă. Mi-am pus un milion de întrebări cum voi putea eu să îl ajut să nu se piardă pe sine în tumultul vieții moderne și crude.
 

Deschidem uși și inimi pentru a ajuta și nu pentru a lupta?

 
Din fericire A. s-a născut un copil fără deficiențe (și medicina se mai înșeală uneori în sensul bun).

 
Dar, din păcate, există și foarte multe cazuri cu copii care nu au avut norocul ei. În unele cazuri, diagnosticele din sarcină s-au adeverit din păcate, în alte cazuri, părinții au aflat pe parcurs că viața lor este luminată de ochii și iubirea unui copil cu autism, adhd, asperger sau alte tulburări de comportament care le îngreunează exprimarea sentimentelor și răspândirea soarelui din interiorul lor.

 

 
Părinții acestor copii au știut întotdeauna să vadă ce e mai frumos în copilul lor, au știut să iubească fiecare părticică din el, fie că era bucătică tipică sau atipică. Uneori mi se pare că ei știu să o facă chiar mai mult decât orice alt părinte.

 
Eu cred că părinții, în general, merită diplome și osanale pentru toate nopțile nedormite și pentru toate cafelele reci băute. Dar părinții de copii speciali merită totul înzecit și înmiit pentru felul în care devin model și exemplu pentru ceilalți părinți din punct de vedere răbdare, putere și iubire.

 
Dar, indiferent de forța unui părinte de copil cu autism, este nevoie de suport, ajutor și susținere suplimentare din partea societății și a celor care pot face ceva în acest sens.

 
Peste 10000 de copii cu TSA erau încadrați, în 2019, în grad de handicap, dintre care doar aproximativ 45 mergeau la școala de masă. Restul, fie la școli speciale, fie nu erau deloc încadrați în sistemul educativ. Despre adulți cu autism se vorbește foarte puțin.

 
Copiii și adulții cu autism pot avea o inteligență peste limitele normale, pot avea forțe infinite să lupte cu ei înșiși și să se autodepășească în fiecare zi, dar vor reuși mai greu să anticipeze, să reacționeze rapid sau să trăiască independent. Pentru a reuși ei au nevoie de multe brațe și inimi deschise pentru a le face drumul măcar un pic mai ușor.
 

Brutăria Arima – angajează adulți cu autism și îi îndrumă către a fi independenți

 
Primii care au deschis brațele către adulții cu autism în România și au arătat că totul este posibil dacă ai sprijinul necesar, au fost cei de la Centrul de educație pentru viață Arima. Centrul Arima face parte din Asociația pentru Educarea și Integrarea Tuturor și a fost deschis în anul 2021.

 

 
În cadrul centrului, copii, tineri și adulți cu autism beneficiază de terapiile necesare și ajutătoare integrării lor în societate: Terapia comportamentală, ocupațională, de integrare senzorială, terapia Sonrise, sau grupul de socializare: toate ajută și susțin includerea cât mai armonioasă a lor în viața de zi cu zi.

 

 

 

 

Tot atunci a fost înființată, în aceeași clădire, Brutăria Arima.  Scopul ei este să ajute tinerii și adulții cu autism din cadrul centrului să aibă un loc de muncă și să poată fi independenți funcțional. Acolo învață o meserie, cea de brutar, dar și cum este să faci parte dintr-un grup la locul de muncă.

 

 
În cadrul brutăriei adulții sunt supravegheați de către Patricia Berbec, care este mamă de copii cu autism, dar și terapeută.

 

 

Acum acolo lucrează câte 4 ore pe zi, șase adulți cu tulburări din spectrul autismului. Patricia le oferă tuturor încredere și suport, le validează și confirmă atât emoțiile, cât și realizările de la locul de muncă, oricât de mici sau mari ar fi ele.

 

Evenimentul din 11 noiembrie – un pas salvator pentru Arima și  
pentru viitorul Campusului.  Donează și tu!

Pas cu pas, Arima ne demonstrează că indiferent de diagnostic, există speranță și optimism că se poate. Inspirată din străinătate, Patricia își dorește să ofere și mai mult.

 

 
Pe lângă faptul că și-ar dori ca până în 2024 să angajeze aproximativ 100 adulți cu tulburări din spectrul autist, Patricia visează să creeze un Campus de Integrare Socială. Misiunea principală a Campusului ar fi să continue să ajute atât copii și adulți cu tulburări de dezvoltare, dar și pe cei din centrele de plasament  să devină independenți și să poată să se descurce în cât mai multe sfere. În cadrul Campusului, ei vor beneficia de locuințe, de terapie, dar și de spații de recreere.

Dar pentru a reuși, este nevoie de ajutor și de susținere financiară.
 

Pentru a ajuta nu doar o sută, ci mii de adulți cu autism să aibă un loc de muncă și să fie autonomi, pe 10 și 11 decembrie 2022 se va organiza un eveniment de strângere de fonduri. Evenimentul va avea loc atât online, cât și fizic, la hotelul Radisson din București. Pe parcursul zilei speakeri din diverse domenii vor veni în fața participanților și vor deschide multiple teme de discuție. Medici, antreprenori, oameni politici, psihologi și nu doar, vor fi prezenți pentru a susține. Haide și tu! Donează, participă, fii alături!

 
Lumea este o junglă, dar stă în puterea noastră să o transformăm în una prietenoasă și optimistă!