Aș renunța la iarnă dacă nu ar fi ea Zâna care aduce Cozonacul în casă
Îmi place să mănânc, în fiecare zi, înghețată la micul dejun și să îi simt, chiar și în zilele friguroase, recele amestecat cu cafea călduță.
Dar nu mă las convinsă să ies la ghețuș, săniuș sau la făcut oameni de zăpadă, aproape niciodată. Senzația de frig de afară mă deprimă, iar recele ud, de afara, mă înfioară. Aș renunța benevol la tot ce înseamnă iarnă și fulgii ei dacă acest anotimp nu ar aduce cu ea atât de multă bucurii.
Iarna aduce oamenii aproape, familii în jurul mesei și prieteni împreună. Tot ea schimbă anul și creează noi speranțe de bine și bun,
Bine, în România iarna aduce și zile libere. Cele mai multe zile libere aduse de vreun anotimp. Și mai aduce și cea mai scurtă lună de muncă din an.
Dacă stau să mă gândesc bine, iarna e chiar minunată! Mai ales când o privești de la geam cu o cană de ceai în mână și o felie de cozonac pe farfuriuță.
Cozonacii vin în casa noastră o dată cu sărbătorile de iarnă
Tot iarna reușesc și eu să mă mobilizez și să deschid cuptorul mai des pentru a pregăti diverse calde, aromate, plăcute și îmbietoare. Și recunosc că doar în anotimpul acesta friguros scot și tăvile de cozonac, formele de fursecuri sau tort.
Știți urarea aia clișeu care începe cu: „În casă răsună colindele, miroase a cozonac și a portocale…. „
Ei, eu chiar îl pun în aplicare. Și devine cu adevărat un pansament pentru suflet, creier și picioare obosite de munca de peste an.
Oricât de frig ar fi afară, în casă devine imediat mai cald și mai plăcut când miroase a cozonac.
De ceva ani încoace primim colindători în fiecare ajun de Crăciun. Și de fiecare dată mă organizez astfel încât cozonacul să fie scos din cuptor cu maxim 30 minute înaintea venirii lor.
Indiferent de rețetă – dacă vrei cozonac de poveste, folosește făina Băneasa
În niciun an nu am făcut cozonac după aceeași rețetă. Mai degrabă am testat, combinat, adaptat diverse rețete de pe net.
Chiar dacă nu fac cozonac după o rețetă fixă sau moștenită, am păstrat de la mama niște obiceiuri pe care le perpetuez în timp. Ele mă ajută să fac cei mai buni cozonaci chiar dacă nu sunt cea mai bună bucătăreasă.
Ce ingrediente folosesc?
Grăsime. Primul pas încălzitul grăsimii (sau topirea) și descântarea ei cu un prim colind.
Orice cozonac are nevoie de grăsime în el. Unii vor folosi unt de 80%, alții de 65%, sau în vremurile grele – chiar margarină sau ulei. Mama, de exemplu, în copilărie folosea smântână grasă și bună, de casă. Dar au fost și vremuri când a folosit ulei.
Lichide. Lapte, iaurt, kefir, chișleag de casă. Îl adaug la temperatura camerei în grăsimea încălzită.
Orice lichid lactat este bun pentru un cozonac bun și pufos. Eu, de obicei, folosesc laptele cel mai gras. Dacă găsesc, cumpăr chiar de la ugerul vacii, cum ar veni vorba. Adică caut să iau de la proprietarii autentici, lapte cald, proaspăt muls.
Îndulcitor. Am folosit de-a lungul vremii zahăr brun sau alb, îndulcitor sau miere.
Am adăugat în cele doua amestecate mai sus și am amestecat bine până nu ar mai fi recunoscut nimeni cu ce am îndulcit. Da, cozonacul necesită aluat dulce. Altfel e pâine.
Ouă. Am folosit mereu ouă de casă, au gălbenușul mai galben și dau cozonacului o culoare mai frumoasă. Am pus și două, dar se pot pune și patru sau șase, după cum simte fiecare gospodină în acel moment.
Făina. Contrar celor învățate de la mama și celor citite pe internet, eu amestec făina cu drojdia uscată și sarea, iar apoi torn peste amestecul lichid de mai sus. Mi s-a spus că trebuie întâi să reactivez drojdia, să o pun într-un pic de lichid, și alte alea, și să fac o maia. Sunt sigură că iese bine, da.
Dar, eu consider că dacă alegi făina cea mai bună, nu mai e nevoie de un pas în plus când pregătești cozonac.
Există mai multe feluri de făină, dar cea mai potrivită pentru cozonac este Făina 000 Băneasa. Indiferent că e un cozonac de post sau nu, indiferent de ce ingrediente mai folosim sau evităm, făina este cea care dă tonul și este important să fie bine aleasă.
Băneasa oferă mai multe tipuri de făină potrivită pentru orice produs vrei să pui pe masă: de patiserie, de brutărie, sau poate pizza, sau cozonac. Datorită procesului de fabricație, a materiei prime calitative folosite, dar și a tehnologiei moderne, tot ce oferă Paste Băneasa – Paste Făinoase și Produse de Morărit este cea mai bună și sigură alegere când vrei să gătești.
Cum pregătesc cozonacii?
Frământatul. Este recomandat ca aluatul să treacă prin trei faze de frământat. Eu frământ la mașina de pâine. Am o mașină cu capacitatea de 1 kg. Pentru noi e tocmai bine și ne ies din acest amestec 2 cozonaci babani, sau 3 cozonaci mai mici, multe chifle cu umplutura dulce, sau vreo 4 învârtite în stilul mamei( învârtita are mai puțin aluat și mai multă umplutură). Frământ cele 14 minute, las aluatul să se odihnească și să înceapă să crească. Apoi îl mai pun din nou la programul de frământat și las iar să se odihnească. Repet de 3-4 ori în funcție de timpul disponibil.
Împărțitul și Adunatul.
Împărțit în 6 părți egale, aluatul este apoi adunat în interiorul fiecărei bile create și este pus la odihnit sub o folie alimentară pentru a nu se usca și pentru a îi fi mai cald. Când toate bilele făcute își dublează forma urmează partea cea mai plăcută și la care participă și copiii cu drag.
Întinsul, Umplutul, Împletitul.
Fiecare bilă este întinsă în formă ușor dreptunghică, iar pe suprafața ei se va întinde umplutura aleasă după pofta inimii. Eu pun umplutura după pofta inimii fetelor: adică cacao, nucă și dulceață de trandafir. Se rulează și se împletesc câte două bucăți umplute. Dacă aveți răbdare, puteți împleti și câte trei.
Pregătire pentru cuptor.
Cozonacii se pun în tăvi pe o hârtie de copt și se lasă la crescut până devin dolofani. Eu îi ung din belșug cu gălbenuș amestecat cu zahăr pentru strălucire și culoare aurie. Dacă faceți aluat de post puteți unge și cu apă cu zahăr.
Se coc la cuptor, la foc mediu până cresc, se rumenesc și te amețesc. Și amețesc și kilogramele, desigur, de nu mai știu de ele. Alea se înfoaie în jurul taliei ca ariciul când se sperie. Dar asta e altă poveste și despre ea în altă zi.
Secretul unui cozonac bun și pufos?
Fie că este cu brânză dulce, stafide, nucă sau ciocolată, cel mai bun cozonac este cel în care pui un strop de dragoste, bucurie infinită și exact câtă făină Băneasa este nevoie.