O furnică duce-n spate/Un cadou fain și jumate

 
Ca în orice comunitate, avem și în mușuroiul comunității noastre diverse sărbători de celebrat împreună. Încercăm să ne fim alături unii altora atât la o zi de naștere sau zi de nume, cât și la alte sărbători mari cum ar fi ziua în care Furnicul Vecin Giovani și-a unit destinul cu Furnica Georgica, dar și când l-am botezat pe Furnicel sau când a început anul școlar fizic (Mare sărbătoare a mai fost atunci, ne-am luat zi liberă să putem sărbători toate cele 4 ore cât cei mici nu erau acasă. Dar despre asta nu trebuia sa povestesc, pff…)

 
Ce voiam să zic de fapt este că indiferent de motivul pe care îl avem să ne întâlnim și să chefuim, mie îmi place să merg cu mici sau mari cadouri la gazdă. Îmi place și să primesc, de ce să mint, dar bucuria mea e mai mare când dăruiesc și mai ales când darul meu aduce zâmbet, uimire și încântare. Pe cât de mult îmi place să dăruiesc fără ocazie și când omul nu se așteaptă, pe atât de greu mi se pare să aleg cadoul potrivit când e un moment special, când știu că omul se așteaptă la un cadou, sau știe că e posibil să primească.
 

Fii un detectiv bun din timp dacă vrei să dăruiești potrivit

 
Orice cadou aș alege, aleg cu sufletul și ghidându-mă după ceea ce știu despre persoana respectivă. Aleg cu atenție și sper din suflet să bucur și să surprind destinatarul.

Pentru asta încerc să aflu cât mai multe despre persoanele respective, despre preferințele lor, despre ce ar putea să îi surprindă pozitiv.

 

 
Înainte de pandemie când mergeam fizic la birou zi de zi, eram foarte atentă la furnicile din jurul meu, îmi notam în agenda mea cu liste, detalii surprinse despre personalitatea celor mai apropiați dintre ei: a admirat bijuteria x și a spus cât de mult îi place genul acela, sau despre geanta pe care mi-a arătat-o fără intenție pe un site, despre ce îi place, ce nu îi place să facă în weekend, etc, etc. Cu mâna pe inimă, o adevărată comoară acea listă. Când se apropia un eveniment, mă bazam pe ele pentru a alege cel mai potrivit cadou: Pentru A. a surprins-o cutia de bijuterii frumos structurată cu cheita verde smarald pentru. Nu și-a dat seama că am auzit când spunea că nu  mai știe pe unde să le țină, ca să nu le zăpăcească. Iar pe S. a surprins-o Pătura cu mâneci şi buzunar  pe care a primit-o doar pentru că s-a plâns că e o friguroasă și că tot ce își dorește în vacanța de Crăciun este să stea sub o pătură călduroasă și să citească și să scrie.

 

 

Cadourile sunt bucurie chiar și, sau în special și, în timpul pandemiei

 
În pandemie lucrurile s-au complicat. Nu ne mai vedeam, nu mai beam cafeaua fizică împreună, nu mai sărbătoream împreună. Dar încercam totuși să ne surprindem unii pe alții de la distanță alegând cu atenție mici cadouri pentru anumite zile speciale. Dar pentru că pandemia a durat ani, iar după ea nu ne-am mai întors la birou decât sporadic și nu toți, ideile notate au început să se epuizeze, iar alegerea cadourilor a devenit din nou tot mai dificilă. A. a rămas în continuare pasionată de bijuterii, dar neieșind din casă, nu se mai bucura la fel de ele, iar S. se mutase într-o țară caldă unde iarnă nu există și nu se mai plângea de frig… Devenea tot mai greu de identificat și găsit cadoul perfect, fie că era vorba de cadouri pentru bărbaţi sau cadouri pentru femei.

 
Într-o zi de iarnă, mergeam pe strada înzăpezită înfofolită în 4 rânduri de haine, încălțăminte de lână și mănuși groase. Sunt o furnică friguroasă care urăște iarna și care iese afară în sezonul rece doar de nevoie.  (Fraza asta este doar pentru cei care nu știu ce să îmi ia de Crăciun).
 
Voia și nevoia din ziua aia, m-au dus în fața unei librării unde țopăiam de pe un picior pe altul și mă învârteam în jurul meu căutând ceva interesant să mă distragă și să mă facă să uit de frig. Așteptam pe cineva. Atunci i-am văzut pe copiii aplecați asupra hârtiei din fața lor și scriind ceva, colorând, lipind și distrându-se. Mi-am lipit nasul de geam și m-am frecat de mai multe ori la ochi până am putut citi ce scria pe panoul mare din fața lor: Scrisoare pentru Moș Crăciun! Și atunci m-am gândit cum ar fi oare ca și noi adulții să scriem scrisorile către Moșul, să ne exprimăm dorințele către Univers, să le facem cunoscute celor de alături și lăsându-i să aleagă un singur lucru din lista aia, dar unul care corespunde dorinței proprii.
 

Spune-mi ce îți dorești, ca să primești

Primul lucru făcut a fost să fac toată familia să scrie Moșului. Pentru adulți a părut ciudat la început, și nu au reușit din prima. Dar au cedat fiind amenințați de copilul cel mic care încă se teme că dacă nu îi scrii, Moșul nu are de unde să știe.  Apoi am aplicat ideea un pic adaptată și printre colegi și prieteni. La un moment dat, a scrie liste cu dorințe devenise ceva obișnuit, iar eu am făcut din asta o rutină. Am liste cu dorințe mici, mari, foarte mari, pentru toate gusturile și buzunarele.

 
Așa am inițializat wishlisturile de acasă, de la birou, din comunitate, de peste tot. Listele de dorințe nu conțin musai obiecte clare, ci idei despre hobby-uri, despre ce ne-am dori dar care nu este o prioritate acum și încă nu i-a ajuns rândul în cheltuielile planificate.

Spune-mi cum ești ca să primești

Pentru că suntem diferiți, bineînțeles că nu toți au aderat la această idee de a scrie concret ce își doresc.  Așac că am început să ne jucăm 5 min pe zi în ideea de a ne cunoaște mai bine, dar și să ne sugereze ce ar putea bucura un coleg sau un prieten . Pentru asta, în mica noastră comunitate extrăgeam o întrebare, ca apoi fiecare să răspundă la ea în scris, fie prin bilețele de hârtie, fie virtual în spațiul dedicat ( întrebări de genul: Ce îți place să faci în timpul liber? Care este culoarea preferată? Ce nu îți place să faci?, etc.)

 
Cu cât mai multe informații avem despre cel sărbătorit, cu atât mai ușor este să găsești cadoul potrivit fie că este un cadou pentru un bărbat sau pentru o femeie.
 

Știi ce trebuie despre cadou, dar nu știi de unde să îl iei

 
Chiar dacă știi multe despre persoana respectivă, mai trebuie și să găsești de unde să iei cadoul potrivit. Mai ales dacă vrei să fie și ceva original, ceva ce nu și-ar lua singur, dar ce ar adora.

 
De exemplu, degeaba știam eu că lui F. îi place șahul și că are ceva diplome din școală, participă la competiții și are mereu cu el un set cu piese mici pentru orice moment când ar întâlni un doritor de joc. La început nu m-aș fi gândit în veci să intru și să caut idei de cadouri pentru bărbaţi pe mindblower. La început am scotocit internetul în lung și în lat după idei de cadouri originale pe tema șahului.  Am descoperit MindBlower întâmplător când am trecut pe google combinația „cadou, șah, vin” și… a fost o revelație. Site-ul este un izvor nesecat de idei de cadouri, de la simbolice la complexe, de la simple la luxoase, amuzante, dar și serioase, de distracție, dar și pline de utilitate.

 

 
Am ales un Set de șah cu accesorii de vin (Set sah si accesorii vin Checkmate, Caseta rafinata), iar F a fost atât de entuziasmat, încât m-a rugat să îi mai comand unul pentru prietenul său cu care joacă șah.

 
Dacă știi pe cineva care gustă cadourile amuzante, inedite, originale și pline de emoție Mind Blower este locul perfect! Angi şi Alex au deschis afacerea când și-au dat seama cât de greu le este lor să aleagă cadoul perfect pentru cineva și au hotărât să facă din afacere un ajutor neprețuit pentru ceilalți.  Peste 100 mii de comenzi au avut din 2007 până în prezent și din câte știm, nu au fost nemulțumiri până acum.

 

 
Cadourile de la MindBlower sunt caracterizate prin originalitate, impact emoțional pozitiv și zâmbet garantat, inovație și unicitate. Pentru fiecare comandă ai livrare rapidă în maxim două zile și puncte de fidelitate care îți aduc reduceri.
 

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2022, ediția de Toamnă