Cu Femi.Eko® dispare disconfortul din perioada ciclului menstrual

„Din cer au căzut trei mere” de A.N, anii 1900

    ˝…. era deja a doua zi când Sevoianț Anatolia sângera abdundent. Descoperind, cu o zi inainte, niște pete maronii inexplicabile, fusese mai întâi uluită, apoi le studiase cu atenție și, convingându-se că e sânge, începuse să plângă amarnic. Dar, rușinându-se de frica ei, își revenise și își sterse grăbită lacrimile în colțul basmalei. De ce să plângi, dacă n-ai cum să schimbi ce ți-e scris? Fiecare cu moartea lui, unuia i se oprește inima, de altul își bate joc luându-i mințile, iar ei, pesemne, îi era sortit să se ducă din cauza pierderii de sânge.˝

 

Pe vremea când informația ajungea în sătucul de la munte doar prin telegraf, iar poștașul venea să aducă mesajele doar o dată pe săptămână, pentru Anatolia sângerarea însemna moarte. Nu STOP, nu pauză, ci moarte, la fel ca un infarct sau o altă boală gravă. 

Nu avea de unde să știe că uneori sângerarea înseamnă și fertilitate, și sănătate. Nu avea de unde să știe nici faptul că în altă parte a lumii sunt și alte metode de a se proteja și de a nu se murdări. 

Ca absorbante Anatolia folosea lenjerii de pat, iar când a văzut că se pot termina, a trecut la câlți de oaie din plapuma ei. Era exlus să vorbească cu cineva despre asta, era o rușine. 

 

„Anatolia a descusut marginea plăpumii, a scos de acolo câteva șomoioage de lână de oaie, le-a spălat cu grijă și le-a pus la uscat pe pervaz.    …a băgat sub pat lenjeria pătată, să n-o mai vadă, s-a întins, a netezit o altă bucată de mușama, s-a acoperit cu ea și și-a pus deasupra plapuma.

– Numai de-aș muri mai repede, a oftat ea…”

„Grădina de Sticlă”de T.Ț. Anii 1990 în URSS

„Un lucru mi-a spus totuși, atunci când a aflat că mi s-a pornit roșul: – Dacă ajungi tearfă, te omor.”

 

Nici în anii 90 informarea și educarea fetelor nu era mai puternică. Informația cea mai importantă care se putea primi era că de acum încolo trebuie atenție pentru a nu rămâne careva însărcinată. Discuțiile pe tema aceasta erau aproape excluse, iar sursele de informare pe care le aveam se limiteau la cele 3 volume de „Vreau să știu” unde nu găseai în niciun caz vreo informație despre transformările corpului feminin și ciclul menstrual. 

Chiar dacă fetele nu simțeau că vor muri mâine, tot nu voiau să defileze la sport în timpul menstruației. Preferau să aibă absență, să spună că se simt rău. Încă mai exista rușinea de a vorbi despre subiect, de a discuta despre normalitatea corpului unei femei și despre cum ar fi mai bine și mai ușor să ne îngrijim. 

 

Secolul XXI aduce produse sustenabile în viața noastră

Am descoperit cupa menstruală prin 2010 dintr-o întâmplare. Descoperirea m-a marcat și am continuat să o folosesc și să beneficiez de confortul dat de ea mai mulți ani la rând. Când a trebuit să o schimb, am fost foarte dezamăgită să nu găsesc produsul în țară. Sau poate nu am știut unde să caut?  

 

Ce este o cupă menstruală?

Pentru cine nu a văzut niciodată, trebuie să știe că este un produs de igienă intimă, care brutal spus, este menit să înlocuiască câlții din anii 1900, cârpele din anii 90 sau absorbantele moderne nereciclabile din secolul XX.

 

 

Micuță, de forma unei pâlnii, dintr-un material moale și sustenabil, se mulează perfect în vaginul unei femei și oferă confort pe parcursul întregii zile. Cele 5-7 zile ale menstruației trec mai plăcut și mai confortabil. O cupă menstruală este reutilizabilă între 2 și 5 ani în același timp fiind ecologică și aducând un mare beneficiu naturii. Pentru că permite colectarea unei cantități mai mari de lichid decât un tampon obișnuit aduce un confort prelungit pe parcursul întregii zile. 

 

 

Alte produse sănătoase de igienă intimă pentru femei

Nu e de mirare că am fost foarte fericită când am descoperit cupa menstruala Femi.Eko® care a readus în viața mea starea de bine din așa zisa perioadă critică, dar care mi-a făcut cunoștință și cu alte produse sustenabile de igienă feminină.

Imediat cum am aflat de ei, mi-am făcut testul de compatibilitate. Rezultatul testului ar putea ajuta o femeie să aleagă corect mărimea produselor comandate, dacă nu o știe deja, pentru că se bazează pe numărul de nașteri naturale, vărstă, regularitatea ciclului, abundenta scurgerilor și alte elemente necesare pentru a vedea ce cupă menstruală se potrivește. 

Din păcate eu nu am primit niciun răspuns la testul meu, poate sunt vreun caz mai special pentru că alte colege nu au avut această problemă. Dar asta nu schimbă cu nimic calitatea produselor și dorința mea de a le avea.  Am comandat oricum foarte rapid ceea ce îmi doream având oarecum și experiența cupei anterioare.

 

Acum folosesc cupa menstruală și sper cât de curând să testez și celelalte produse de la această firmă sau să le fac cadou în funcție de nevoie. De exemplu, mătușii mele i-am comandat chiloți menstruali Femi.Eko®, care o vor ajuta să se simtă mult mai confortabil chiar dacă suferă de incontinență urinară. Iar prietenei mele care este mai alergică din fire, i-am recomandat absorbante reutilizabile pentru că sunt comode, nu riscă să aibă mâncărimi sau usturimi și mai sunt și utilizabile timp de 2 ani. Vă dați seama câte deșeuri am eliminat din natură doar prin aceste trei alegeri? 

 

Pe lângă cupa menstruală mi-am comandat și multe accesorii pentru o îngrijire mai bună a cupei sau a altor produse reutilizabile: gel de curățare, șervețele umede, sterilizator, portofel impermeabil, etc.

 

Acum nu îmi mai e frică să termin cu Telemunca și să mă întorc din nou la birou, indiferent de perioada lunii. 

Acum nu mai trebuie să schimb data vacanței sau să forțez data menstruației cu pastile pentru că mă pot bucura de fiecare clipă fără rezerve sau teamă. 

Acum folosesc produse sustenabile, conforabile și sănătoase.