De când se poate posta anonim pe grupurile de pe facebook, a crescut îngrijorător numărul postărilor venite de la mame care strigă după ajutor pentru a ieși dintr-o relație. Am fost șocată să văd câte femei mai sunt încă abuzate verbal, psihic sau chiar și fizic în ziua de azi. Indiferent de nivelul lor de educație, neputința și durerea lor este la fel de mare. Sunt dezorientate, copleșite și prima întrebare pe care o pun cel mai des : „Recomandați-mi pe cineva care să îmi ofere câteva sfaturi și să îmi spună cum să procedez, vă rog!„
Chiar și în situațiile în care nu pare să existe niciun abuz, văd mulți părinți (eu pe grupurile alea stau mai mult) : tată sau mamă, în egală măsură, care cer support juridic în ceea ce privește separarea. Indiferent de motivul separării și am văzut multiple), nevoia de sfat și suport specializat este acută. În același timp spaima legată de ce va urma după o separare care a ajuns iminentă, este evidentă.
Divorţul reprezintă pentru mine întâi separarea emoțională și fizică a celor doi parteneri, care apoi este notificată și realizată legal prin desfacerea căsătoriei civile printr-o hotărâre care poate fi emisă de instanța judecătorească, de un notar sau de ofițerul de stare civilă.
Conform INSSE, numărul divorțurilor este în continuă creștere de la an la an. În 2021 rata divorțalității a crescut la 1,23 divorțuri la 1000 locuitori (față de 1,03 în 2020).
Dintre cele 27024, doar 63,3% au divorțat cu acordul părților, restul de 36,7% au ca motive violența domestică, alcoolismul, cauze combinate sau alte vicii care au dăunat sănătății familiei.
Divorțul pașnic și cel razboinic – care și când?
Indiferent de situația expusă de părinții anonimi pe grupuri, primul sfat pentru ei este, întotdeauna, să consulte un avocat.
O consultație cu un avocat de încredere și cu atenție la detalii, îl va ajuta pe client să găsească cea mai potrivită cale de divorț pentru cuplul lor.
În funcție de situația existentă pot exista mai multe feluri în care se hotărăște divorțul.
Avocatul Nora Cosmina Drulea le împarte, într-unul dintre interviurile sale de pe legalmarketing.ro, în „pașnice„ și „razboinice „.
„Pașnic„ este, așa cum am înțeles eu: divorț cu acordul ambelor părți. În cazul dat, soții se înțeleg, în avans, asupra diverselor detalii cum ar fi partajul, numele, custodia copiilor și alte detalii. Ei nu își doresc decât să se separe amiabil, pașnic și uneori confidențial. Pentru acest tip de divorț nu este necesar neapărat un avocat ci poate fi realizat direct la notar, la ofițerul stării civile, sau prin mediator.
„Razboinic„ este, în înțelegea mea, un divorț în care ambii soți luptă, la propriu, legal și emoțional să demonstreze atât vina celuilalt, dar și forțele și calitățile proprii. Este un proces în care fiecare caută să câștige psihic și material.
F. a divorțat apelând la un avocat pentru că nu avea încredere că „de comun acord„ va fi și cum dorește ea.
Când a hotărât să divorțeze din cauza abuzului verbal și psihologic, F. (o amică și o cunoștință din alt oraș) era într-o stare depresivă acută. Nu mai avea încredere în ea, se simțea total inutilă, dependentă financiar și emoțional de partener.
Fostul partener, care nu era de acord cu divorțul la acel moment a folosit la greu aceste aspecte pentru a o șantaja că îi va lua copiii. Continua abuzul psihologic din timpul căsătoriei spunându-i că fără el ar muri de foame și ea, și copiii. Că va ajunge să trăiască sub un pod sau că ea va ajunge la o casă de nebuni pentru că nu este în stare să se întrețină.
Fără copii, F. nu mai vedea rostul ei în viață, iar lipsa de încredere în ea o făcea să se gândească cu teamă că el ar putea avea dreptate. Se temea pentru viitorul ei și al copiilor ei.
La sfatul nostru, a apelat la un avocat.
Dacă soțul ei ar fi fost de acord cu divorțul și nu ar fi căutat vinovatul de această ruptură, F. ar fi putut pleda pentru divorț din culpă comună. În acest caz ambele părți își asumă vina pentru că nu a mers, iar judecătorul emite sentința de divorț fără a specifica motivul.
Dar, F., amica mea, a trecut printr-un proces „războinic„ lung și chinuitor. Pentru că nu au reușit să se înțeleagă asupra niciunui aspect, ea a trebuit să lupte atât pentru a stabili vinovatul și motivul divorțului, dar și pentru a stabili partajul bunurilor, custodia copiilor și toate detaliile administrative ulterioare.
De ce este important ajutorul unui avocat în cazul unui divorț dificil?
Pentru F. prezența și suportul avocatului au fost un suport enorm și au ajutat-o să parcurgă până la capăt acest drum anevoios și dificil.
Întâi, avocatul a asigurat-o întâi că nu poate pierde copiii. Custodia exclusivă care înseamnă, conform legislației românești, exercitarea autorității părintești de către un singur părinte, se acordă foarte rar.
Fără teama că tatăl îi va lua copiii de tot, F. a putut respira și a putut să se încarce cu energie pentru ce urma.
A fost greu, el a încercat să o discrediteze și să fie decăzută din drepturi părintești pe motiv că ar fi instabilă, că nu câștigă suficient și altele. Dar a obținut totuși custodie comună, iar copiii locuiesc cu ea.
După lungi lupte, au fost date și hotărâri judecătorești legate de partaj: împărțirea bunurilor obținute din căsătorie, dar și referitoare la obligația de întreținere (pensia alimentară) și modalitatea de plată, dar și cum și în ce măsură va participa tatăl în viața copiilor.
Cine este Avocat Nora Cosmina Drulea și abordarea inedită pe care o are?
Avocatul Nora Cosmina Drulea care are atât pregătire juridică cât și psihologică, atrage atenția asupra fragilității emoționale prin care trec cei implicați de-a lungul procesului de divorț.
Așa cum spune motto-ul de pe site-ul Avocatei: „Dreptul familiei este mai mult despre familie decât despre drept„. Ea consideră că pentru fiecare caz este nevoie de multă delicatețe și atenție la emoțiile clientului.
Avocatul Nora Cosmina Drulea este, astfel, de 15 ani , dedicată fiecărui caz în parte cu pasiune, responsabilitate și atenție sporită pentru ființa umană.
Spre deosebire de alți avocați, în fiecare proces, analizează și este foarte atentă la toate aspectele vieții de familie ale celor doi și nu doar la aspectele legale.
Ea nu ezită să reamintească în orice situație că indiferent de caz, deciziile trebuie luate în interesul copiilor ținând cont de emoțiile, trăirile, traumele și suferința atât a soților, cât și a copiilor.
În același timp, ea acționează întotdeauna obiectiv fără a se lăsa dusă de valul emoțiilor, dar cu empatie și profesionalism.
Faptul că are și studii juridice, dar și psihologice o face să aibă o abordare inedită a fiecărui proces. Ea analizează, nu doar legal, dar face și psihologia divorțului, reușind astfel să îi ofere clientului un confort emoțional și rațional pe parcursul procesului. Acest aspect îl ajută pe client să se expună mai ușor în fața unor străini, dar și să gestioneze mai bine emoțiile pe care le simte.
Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2023 și m-a făcut să mă gândesc mai mult la toată emoția din spatele unui divorț și ce înseamnă un avocat bun care să te susțină pe tot parcursul.