Ziua Zâmbetului și „Blândețea Nopții„ de F.Scott FITZGERALD

Zâmbetul – instrumentul care repară sufletele

Ieri am aflat întâmplător că din 1999 încoace, sărbătorim ziua zâmbetului în prima vineri din octombrie. Adică astăzi.  Emoticonul care reprezintă zâmbetul, a fost creat în 1963 de către Harvey Ball. A primit pe el 45 dolari, dar a lansat în lumea întreagă un simbol al bucuriei și al voioșiei. Chiar el spunea într-un interviu, că nu s-a așteptat ca un lucru atât de simplu să aiba un impact atât de mare asupra stării emoționale a celor din jur.

Tot el, a fost cel care a propus ca din 1999 să existe o zi dedicată zâmbetului și faptelor bune.

Cartea „Blândețea Nopții„ și legătura ei cu Ziua Internațională a Zâmbetului. 

Cartea este cea  cu numărul 6 din provocarea nr 2 a Livianei Tane. Am ales să scriu astăzi despre ea, pentru că, întâmplător, sau nu, am constatat cu câteva zile îm urmă, că pasajul preferat are legătură cu zâmbetul. 

Per ansamblu, mi s-a părut o carte destul de greu de citit și urmărit, cu multe construcții literare dificile pentru mine. Dar, cred că este totuși o carte frumoasă care descrie dragostea și supraviețuirea ei în niște vremuri destul de tumultoase.
Cineva zicea că nu avem voie să spunem așa ușor că ne place sau nu o carte și că avem nevoie de niște opinii mai profunde despre operele literare.

Dar eu sunt un cititor amator și îmi permit totuși să spun asta: mi-a plăcut și nu mi-a plăcut în același timp. Am avut multe momente în care ma opream și reciteam pasajele pentru ca nu reușeam să mi le explic și să le înțeleg. Am avut momente în care am zis: ok, care e faza?

Dar, am continuat să o citesc, atât pentru provocare, cât și pentru curiozitatea de a afla ce se întâmplă cu personajele din carte. Personaje care, se conturează foarte frumos până la final dacă ai răbdare să termini cartea. 

Am notat destul de multe pasaje din aceasta carte. Dar acum voi pune doar pasajul preferat și expresiile care au legătura cu Zâmbetul.

Pasajul preferat din carte

Am ales pasajul acesta pentru că:

1. Nu l-am înțeles:) A fost pasajul pe care l-am recitit de cele mai multe ori. Am spus ieri, în club, că lectura acestei cărți a fost însoțită foarte des de întrebarea: „oare ce a vrut autorul să spună cu pasajul acesta?„
La finalul cărții m-am gândit, că poate scopul nici nu este să înțeleg în totalitate acel zâmbet, sau ce vrea să exprime, ci doar să îl simt. Iar pe acesta l-am simțit cel mai mult.

2. Pasajul acesta m-a făcut să fiu foarte atentă, ulterior, la toate nuanțele de zâmbete din carte. Și cum eu notez aproape tot, am notat și asta!
Am găsit 40 de momente descrise de autor în care s-a zâmbit într-un fel sau altul.  La rândul lui, traducătorul a folosit de 32 ori cuvântul „surâs„ + derivatele lui și doa 5de 5 ori derivatele cuvântului „ zâmbet„ (de 5 ori a fost folosit cuvântul pentru a exprima momente fără zâmbet).
Acum că scriu asta, mă simt un pic dusă cu pluta, dar dacă tot sunt, voi mai recunoaște ceva ce am făcut pornind de la pasajul de mai jos. Am ajuns la alt nivel de curiozitate.
Am zis că aș vrea să știu dacă diferențierea între surâs și zâmbet e doar un detaliu al traducătorului sau autorul a folosit intenționat expresii diferite pentru a le departaja între ele. Cum engleza nu o știu la acest nivel, am zis să verific întâi o altă traducere. Așa că mi-am comandat o ediție tradusă de altcineva și aștept cu nerăbdare să aflu diseară cum se pot folosi cărțile electronice de la Libris pentru a cerceta în a treia carte de Blandețea Nopții.

3. Numărătoarea m-a făcut să îmi dau seama câte nuanțe poate avea zâmbetul, câte emoții poate stârni și câtă putere poate exercita asupra celui care „îl citește„ în carte sau pe buze.
Am descoperit ca se poate zâmbi nefericit sau cu bucurie, cu subînțeles sau misterios, rece sau cu căldură, motivat sau nu, ca o scuză sau acuză, ironic, scurt, brusc, îngrozitor, cinic, emoționant, pueril….

Dacă până acum îndemnam oamenii să zâmbească cu bucurie, acum i-aș îndemna să zâmbească în toate culorile curcubeului, dar să îi facă pe ceilalți să simtă!

Expresiile din carte despre surâs/zâmbet

  1. „Buzele i se traseră de pe dinţi într-un surâs brusc, îngrozitor, şi el simţi cum i se contractă stomacul„
  2. surâsul acela care ar fi spus într-un fel că ei doi reuşiseră să scape de toate necazurile din lume şi erau acum liniştiţi într-un paradis numai al lor.„
  3. „îi surâse din nou cu o chemare pe care el o înţelegea„
  4. „surâse cu indulgenţă„
  5. „un surâs care era în realitate o scânteiere ironică a ochilor„
  6. „Nevrând să-i răspundă cu un surâs prostesc de aprobare, Rosemary se încruntă.„
  7. „sugeră Nicole cu un surâs scurt
  8. „Ea surâse fericită
  9. „Ea îi surâse, cu capul ridicat spre el…„
  10. „Se ridică, mustaţa răspândindu-i-se pe toată faţa odată cu .„
  11. „Îi trebui o clipă să răspundă la frumuseţea lipsită de apărare a surâsului ei...„
  12. „surâse ca o scuză„
  13. „surâsuri nemotivate„
  14. „fiecare din ei îşi avea preferinţa în surâsuri şi-amândurora le plăcea Hindustan„
  15. „Franz surâse cinic.
  16. „îndemnaţi de calitatea râsului ei să surâdă cu un fel de simpatie neroadă
  17. „până când îl văzu surâzând, şi atunci râse şi ea şi începură să se simtă cu adevărat bine
  18. „însă văzu o fată care-i surâdea, din colţul opus al încăperii, şi îndată contururile romane palide din jur se aşezară într-o perspectivă mai umilă, decentă
  19. „ea îi surâse din nou cu o chemare pe care el o înţelegea„
  20. „îi acceptă revenirea, cu scuze şi surâsuri repetate
  21. „Cu un nou surâs, Swanson se grăbi să se îndepărteze„
  22. „se pregăti să urmărească scena cu un surâs de dispreţ
  23.  „unii erau surâzători şi parcă intimidaţi
  24. „Cântecul se stinse, şi copiii, cu chipurile licărindu-le în lumina soarelui târziu, îşi primeau, surâzând liniştiţi, aplauzele„
  25. „Pe urmă, Mary North cu o faţă atât de veselă încât îţi era cu neputinţă să nu surâzi, drept răspuns, în oglinzile albe ale dinţilor ei – întreaga seară în jurul buzelor ei întredeschise fusese un mic cerc, superb, de splendoare.„
  26. surâdea ca şi cum se simţea perfect fericită stând acolo„
  27. Surâdea spre el, ştiind sigur că surâsul îi strângea laolaltă toate câte existau în ea, şi le îndrepta pe toate către el, făcându-i astfel o promisiune adâncă, a întregii ei fiinţe, pentru atât de puţin în schimb, doar pentru suflul unui răspuns, doar pentru semnul unui tremur care să o împlinească, undeva în el.„
  28. „Ea surâse, un surâs Pueril, emoţionant, care era asemenea cu toată tinereţea risipită vreodată pe lume.„
  29. „Copiii care nu se cunosc îşi surâd unul altuia şi-şi spun: „Haide să ne jucăm“.
  30. „Franz surâdea enigmatic
  31. „Fata îi surâdea puţin, chipul luminându-i-se ca al unui înger„
  32. „— Când surâzi… – el îşi reluase atitudinea paternă…„
  1. „zâmbetul îi mai pulsa încă pe faţă, ironic şi îndepărtat.„
  2. „Zâmbind ironic, cel din urmă recunoaşte necesara povară a tradiţiei„
  3. „zâmbet de afecţiune radioasă
  4. „zâmbet abia schițat, dar sinistru
  5. „zâmbet lăuntric„

     1.„Îi adresă cuvântul lui Nicole cu o cordialitate agreabilă, dădu din cap fără să surâdă către Dick ca şi cum ar fi fost un fenomen molipsitor„2. „Ea îşi ţinea buzele strânse, fără să surâdă şi amândoi rămaseră să se privească unul pe altul.„
   3.„ea îl privi fără să-i surâdă când îşi luă la revedere de la el„
  4.„dădu din cap fără să surâdă către Dick ca şi cum ar fi fost un fenomen molipsitor„
  5.„femeia îi urmărea cu o linişte frumoasă, fără surâs