Argila si efectele miraculoase

Argila- material de constructie?
Cand eram copil, lutul era pentru mine material de constructie. Si atat.  
Aveam in sat „lutarie”, adica un deal mare din care se extragea ceea ce numim astazi argila.
Pe atunci, eu stiam doar ca  lutul se amesteca cu balega de cal si cu paie, se framanta cu picioarele, iar a doua zi, barbatii si femeile, faceau cu mainile goale, chirpici, care dupa ce se uscau, erau folositi la constructia casei in loc de piatra.
Nu intelegeam niciodata cum de oamenii lucrau lutul cu mainile si picioarele goale si nu pateau nimic. Ma uitam la ei, cum se aseaza la masa, dupa munca obositoare dar eficienta. Pareau ca sunt bine. Nu vedeam pe ei bube, mancarimi, pete rosii sau vreo urticarie pe corp.
Nici prin cap sa imi dea, in acea vreme, ca lutul, sau argila cum ii spunem astazi, nu doar ca nu e daunator mainilor si picioarelor goale, ci este chiar recomandat pentru sanatatea si prospetimea pielii si a corpului.

 
Nu tot ce e frumos, e si miraculos
Am descoperit argila ca si remediu natural multi ani mai tarziu, cand, adult fiind, am avut o problema dermatologica cu pielea de pe palme. Vizitele la dermatologi, cremele renumite si frumos ambalate, medicamentele administrate nu ma ajutau in nici un fel. Ajunsesem sa nu mai am amprente, iar pielea de pe palme, crapa pur si simplu si sangera.
Cand parea ca nu o sa gasesc vreo data o solutie, cineva mi-a recomandat o cura cu argila de baut si cataplasme cu argila pe palme.
Am fost neincrezatoare. Cat de folositoare poate fi aceasta argila, care nu are miros si nici vre-un gust care sa ma ademeneasca. Si, sa fim seriosi, amestecata cu apa, nu arata prea aspectuos. Imi mai trebuia niste balega si ma apucam de facut chirpici..
Dar, pentru ca nu aveam alte solutii, iar mainile sangerau din ce in ce mai mult…
Am cautat intai ceva informatii, sa nu ma apuc sa beau vreo otrava. Macar daca era sa o fac, sa stiu ce fel de otrava e.
Nu doar ca am gasit argila de vanzare ( si de baut, dar si pentru „masca”  pe maini)  ci am gasit si o multime de informatii care imi spuneau ca Argila este chiar miraculoasa. De ce? Nu o sa va insir aici tot ce am aflat despre argila, pentru ca as putea scrie o carte.
Daca dati o cautare pe internet, veti gasi o multitudine de motive pentru care argila trebuie sa fie nelipsita din casa sau din cosmeticele pe care le aveti in casa. Voi enumera insa, doar trei motive, pe care le-am retinut inca de la prima cautare si care m-au convins sa incep cura de argila.
  • Argila contine o multime de minerale si substante necesare organismului ( Fier, Calciu, Magneziu, etc.)
  • Argila „suge” toate toxinele din organism si de pe piele si le curata si regenereaza mai bine decat orice alt medicament
  • Argila este si antiseptic si poate alunga bacteriile, mai bine decat gelurile antibacteriene ( care mai sunt si pline de chimicate)
In perioada in care am tinut cura, m-am simtit mai energica si mai plina de viata. Am simtit ca sunt zen, cum zic eu si ca nici o problema, nu e grava, daca nu e problema de sanatate.
Intr-o luna de zile, problema mea dermatologica a disparut si nici ca a mai aparut pana in ziua de azi ( au trecut vreo ceva ani). De atunci am reusit sa am pielea frumoasa si catifelata pe maini.
In schimb, de atunci, din casa mea, nu au disparut niciodata, argila si produsele pe baza de argila.