Ebook, audiobook, sau carte tipărită? Editura NICULESCU pentru toate preferințele

Cu cât mai multe variante avem, cu atât mai greu este să alegem ce carte să citim

 

Alegerea cărții în secolul XXI – anul 2022

În vacanța de toamnă am fost cu junioara familiei să îi facem abonament la bibliotecă. În ultima vreme citește mult și cu pasiune, iar noi nu mai ținem pasul în a achiziționa alte și alte cărți.

Sursă: Pexels

Experiența a fost foarte emoționantă pentru ea. S-a lăsat cu poze cu ea și primul ei abonament, primele cărți împrumutate.

 

Eu aveam emoții duble, atât legate de ea și prima ei experiență la bibliotecă, dar și pentru că mirosul bibliotecii și atmosfera m-au dus cu gândul în copilărie și mi-au trezit nostalgia anilor de atunci.

 

A durat foarte mult până a ales cărțile de împrumutat. Asta pentru că erau categorii multe, și mari, și mici, și colorate și fără imagini.. Toate îi făceau cu ochiul și i se păreau interesante.

Până la urmă a ales două enciclopedii pentru copii de la editura NICULESCU. Frumoase, vizuale, cu imagini clare, informații utile și interesante.

 

Sursă: Editura NICULESCU

Editura NICULESCU are o experiență de treizeci ani în editare de cărți, iar categoria principală pe care s-a concentrat în toți anii aceștia este Educația. Ghiduri de călătorie, manuale, auxiliare, dicționare și alte cărți din domeniul educației: cred că orice elev trecut prin școala românească a auzit de ei.

De câțiva ani încoace editura a scos pe piață și alte categorii pentru a răspunde astfel așteptărilor cititorilor fideli.  Astfel editura și-a lărgit aria tematică și auinclus în portofoliu și cărți din alte categorii, cu scop educativ si informativ, self-help, dar și cărți de ficțiune, trillere și romance.

 

Secolul XX, anii 90

Sursă: Editura NICULESCU

Dacă în prezent ne este greu să alegem ce carte vrem să citim, în anii 90 alegerea era mult mai simplă. Citeam tot ce prindeam. Și nu prindeam foarte multe.  Chiar și la bibliotecă diversitatea era limitată și nici nu găseam oricând ceva potrivit.  Dar dragostea mea pentru cărți ajunsese la nivel maxim după 8 ani încolo, așa încât nu făceam nazuri nici la cărți pentru copii mici, dar nici la cele pentru mai mari.

 

Nu mă necăjeam nici dacă erau în română cu scriitură chirilică (Moldova a trecut la grafia latină dupa 1990). Tot ce îmi doream era să intru în lumea cărților, să aflu povești și povestiri de viață sau fantastice.

 

În anii copilăriei dilema nu era dacă să citesc cărți tradiționale/tipărite sau în format electronic și audio. Dilema era ce poveste să las în inima mea în clipa aia și cât de mult să îmi stăpânesc nerăbdarea de a citi totul într-o zi pentru a prelungi plăcerea.

 

Ebook, audiobook sau tipărite? 

Astăzi cărțile disponibile sunt în număr nelimitat, pe teme mult mai diverse decât în copilăria mea,  în formate la care nici nu visam pe atunci.

 

Fetița mea are doar din categoria enciclopedii aproximativ 20 bucăți. Și nu pot spune că se repetă. Fiecare are magia și frumusețea ei și nu are renunța la niciuna.

 

În Moldova Sovietică circulau peste tot trei enciclopedii în chirilică, care erau, pentru noi, un fel de Google al zilelor noastre. Noi nici măcar pe alea nu le-am prins pe toate pentru acasă. Pentru al treilea volum căutam prin vecini și ne împrumutam.

 

Pentru un cititor pasionat aș zice că nu ar trebui să conteze formatul cărții și să citească cu aceeași plăcere indiferent de el. A alege dintre cele tipuri de lectură e ca și cum alegi din trei tipuri de acadele: toate delicioase, dulci și plăcute. Doar că fiecare ia aroma preferată de moment. NU e musai să îți placă o singură aromă toată viața.

 

Cărțile electronice cu bune și rele.  Le alegem sau nu ?

Ebook sau carte electronică este versiunea digitală a unei cărți tipărite. Poate fi citită pe Reader-e ( dispozitiv special pentru acest tip de carte), tablete, telefoane, laptopuri sau alte gadgeturi.
 

Am mai scris pe tema e-book-ului și am recunoscut că eu sunt fană cărți electronice. Îmi iubesc readerul și îi mulțumesc în fiecare zi pentru ce mi-a oferit până acum.

 

Sursă: colaj din poze proprii

Suferința mea este că pe piața românească nu este atât de bogată în cărți e-book de vânzare. În 2021, Asociația Editorilor din România spunea la o televiziune că doar 1% din industrie o reprezint cartea electronică.

 

M-am bucurat să aud că Editura NICULESCU are și e-bookuri de vânzare. Piața cărții electronice în România nu este foarte dezvoltată și doar un procent foarte mic este și digitalizat. Fiecare pas făcut în acest sens este o bucurie și sper să fie exemplu și promotor și al acestui format.

 

Cărțile audio sau audiobook – ultima invenție în ale lecturii.

Digitalizarea și tehnologia au creat conceptul de cărți de ascultat/audiobook. Pentru mine e un fel de  citit cu urechile și este încă un exercițiu pe care îl învăț.

Nu am o explicație a fenomenului, dar deși văd și multe avantaje, încă îmi este greu să mă concentrez pe ascultat și să nu o citesc chiar eu. Dar perseverez și vreau să pot citi cu aceeași plăcere orice carte.Editura NICULESCU a scos de curând și audiobook. Nu ezitați să le încercați.

 

Sursă: colaj poze de pe pexels și Editura NICULESCU

 

Cărțile tipărite sunt tradiție. Iar la tradiții nu renunțăm niciodată.

Din punctul meu de vedere cărțile tradiționale vor râmâne mereu în topul preferințelor cititorilor, indifferent de gradul de digitalizare din lume.

 

 • Cărțile pentru copii, în special Enciclopediile, manualele și cărțile cu imagini sunt mult mai frumoase de urmărit pe hârtie. Nu îmi amintesc să fi văzut vreun copil să devină pasionat de lectură pentru că i se citește de pe e-book. Educarea dragostei pentru cărți se face folosind toate simțurile posibile : miros, pipăire, vizualizare și auz.  Chiar și eu care ador readerul și nu m-aș despărți de el pentru nimic în lume, recunosc că nimic nu se compară cu mirosul unei cărți tradiționale. Iar copiii mei încă nici nu concep să simtă altfel lecturile.
 • Cărțile tradiționale nu au nevoie de baterie. Cu ele nu riscăm niciodată să fim nevoiți să ne oprim din lectură când ne e lumea.. pardon, povestea mai dragă.
 • Oferta de cărți tradiționale este mult mai diversă în România, pentru toate vârstele și interesele. Bibliotecile și librăriile fizice oferă, în prezent, o diversitate foarte mare de cărți pe diverse teme, pentru toate vârstele și interesele.
 • Pentru cei care vor să facă economie de bani : schimbul de cărți între prieteni, vânzarea la mâna a doua și abonamentul la bibliotecă pot fi o solutie.
 •  

  Sursă: colaj poze proprii și de pe Editura NICULESCU

  Impactul digitalizării asupra editurilor

  Nu mi-am pus niciodată întrebarea care este efectul tehnologizării asupra editurilor.

   

  Cred că, la fel ca orice altă afacere și o editură încearcă să țină ritmul și să se conformeze tendințelor pieții. Efortul însă nu mai este concentrat doar pe editarea și tipărirea cărților tradiționale, ci și pe digitalizarea lor în cele două formate disponibile. Bănuiesc că este nevoie de tehnologie specială și că acest aspect crește costurile editurii. 

   

  Personal consider că pentru o editură cel mai important este ca o carte să se vândă indiferent dacă este tipărită, e-book sau audio.

  Este clar că prețurile sunt diferite în funcție de varianta aleasă, dar întotdeauna vor exista doritori din toate categoriile. De aia am ales câte 5 avantaje pentru fiecare categorie. Oricare dintre metode poate deveni parte din cotidianul unui cititor.

   

  În general îmi permit răsfățul să aleg cum vreau să citesc cartea.

  Evident că nu sunt categorică, citesc orice format dacă este o carte frumoasă.

   

  Dar totuși aleg e-book în metrou dacă cartea tradițională este voluminoasă și grea. În același timp în serile de iarnă îmi place să citesc cuibărită în fotoliu o carte tipărită. Și uneori chiar ascult cărți. Încă exersez concentrarea și răbdarea cu ele, dar perseverez.

   

  Dacă alegem să vedem lucruri bune în orice fel de carte, cititul va fi o plăcere întotdeauna indiferent de opțiune. Dacă nu mă credeți vă propun să faceți un test comandând câte o carte din fiecare categorie.Editura NICULESCU, oferă până pe 13 noiembrie o carte cadou pentru orice comandă plasată, dar și o reducere de 50% pentru toate cărțile din portofoliu.

   
  Acest articol a fost scris pentru Superblog 2022, editia de toamna.

  Lasă un răspuns