Eu iubesc să citesc pe e-book readerul meu. Ce răspunsuri am pentru un începător de cărți electronice

Am devenit cititor de cărți electronice cu 10 ani în urmă, de ziua mea, când am primit cadou de la familia lărgită un ebook-reader.  

Fusese comandat și adus tocmai din SUA pentru că, în 2010, în România abia apăreau, iar  prețurile de aici erau prohibitive pentru veniturile noastre de atunci.
Era în perioada în care știam foarte puțini oameni cititori de cărți electronice. Exista și foarte multă reticență legată de lectura unei cărți care nu miroase a hârtie. Știu, da, și în prezent există mulți care nu concep să citească fără să răsfoiască cartea. Am citit și niste studii care spun că un cititor reține mai putin de pe varianta electronică decât de pe cea de hârtie. Cu siguranță există și o doză de adevăr, dar, dupa 10 ani, nu mai fac diferența dacă citesc o carte pe reader sau pe hârtie. Îmi oferă aceeasi plăcere și bucurie. Mă gândesc ca totul ține și de obișnuință.
În plus, în prezent, atât numărul cititorilor de cărți electronice cît și al versiunilor de e-readere a crescut foarte mult și în România. Iar în ultima vreme, ca „veteran„ în ale cititului electronic am primit tot mai multe întrebări: merită sa ai un reader? de unde poti găsi cărți? ce format merge pe el? Cum pot încărca?
Pe mine, la începuturi, m-au ajutat niște prieteni care aveau reader de ceva timp și știu că, deși, readerele sunt intuitive și simple de folosit, ajutorul lor a fost neprețuit.

Așă ca am hotărât că este timpul să ajut și eu pe cei din jur cu ceea ce am aflat în timp și las mai jos răspunsurile la cele mai frecvente întrebări primite pe tema readerului.

 

1. Recomanzi e-book readerul? Merită?

Da, recomand oricui, oricând! În afară de faptul că nu găsesc chiar toate cărțile dorite în format electronic, eu văd doar avantaje în a îl avea.

1. Este comod, ușor de utilizat și încape în, aproape, orice geantă. În transportul în public (pe care, eu îl folosesc mult în perioade non-pandemice) este mult mai comod decât o carte de hârtie. Cu o singură mână țin și cartea, și dau și paginile, nu este greu și nu incomodează pe nimeni.
2. Cărțile electronice sunt mai ieftine. Pentru un cititor pasionat, se simte o diferență majoră la bugetul anual. Dacă mai adaug și cărțile electronice gratuite pe care le putem găsi pe internet în mod legal, eu zic ca devine un avantaj financiar net.
3. Nu strică ochii pentru că este setat sa ofere lizibilitatea unei pagini de hârtie. Nu am citit niciodată pe telefon sau laptop, dar nici nu recomand. După un job de 8-10 ore la pc îmi dau seama că acest tip de ecrane obosesc ochii foarte mult.
4. Îmi pot mări dimensiunea caracterelor dacă am nevoie. Eu pentru asta m-am folosit în special de modul de afisare, am trecut la landscape/paysage cand am simțit că am nevoie de o lizibilitate mai buna pentru pdf. Se vede mult mai bine!
5. Bateria ține foarte mult chiar și după 10 ani. La mine acum ține cam o lună în care citesc zilnic, minim 30 minute conform regulilor mele de citit. Dacă bateria începe să se descarce prea repede, se poate comanda o baterie nouă la un preț care să nu depășească valoarea readerului și nici a cărților citite într-un an. Mie mi-a fost recomandat site-ul: batteryupgrade.ro, dar incă nu am ajuns să îl folosesc.
6. Dacă este încărcat și sunt nerăbdătoare pot citi chiar și cât e la încărcat (pot pune o baterie externa sa îl încarce dacă plec de acasă).
7. Pot citi cărți în mai multe limbi pentru că am acces la ele mai ușor decât la cele pe hârtie.
8. Nu ocupă spațiu în casă. Dacă aveți o zonă dedicată cărților, felicitări, și eu visez la o bibliotecă a mea. Nu o am, sau încă! nu o am, de aceea prefer să citesc pe reader cât pot, decât să aștept să am loc.
9. Vreau să cred ca impactul asupra mediului în cazul unei lecturi electronice este benefic și că, astfel, contribui și eu la protejarea lui.
10. Pot cumpăra orice carte din orice colț al lumii în câteva secunde fără să aștept livrarea.

 

2. Ce model de reader recomand?

Cele mai cunoscute sunt cele Marca Kindle care a evoluat în timp ca funcții și dimensiuni.   Și eu am un kindle, dar în familie avem și un Sony. Am văzut la vânzare și multe alte diverse mărci. Nu le cunosc și nu știu să zic nimic despre ele. Dacă voi ajunge să le testez vreodată, voi reveni cu feedback.
Pot compara cele două mărci pe care le avem și recomand atât Kindle, cât și Sony ca marcă. Eu nu am avut niciodată nici un fel de problemă cu Kindle. Cu Sony au fost câteva probleme, dar au putut fi rezolvate rapid și functionează și el la fel de bine după mai mult de 10 ani.
Eu nu am schimbat versiunea readerului, am rămas la cea din 2010: fără touch, fără lumină încorporată, cu posibilitatea de a scrie sau a căuta ceva apăsând pe câte o literă la fel ca la telecomanda de tv. Dar, știu că versiunile actuale au, pe lângă funcția de citire, și alte funcții precum cea de scriere de mână, desenat  și multe alte minunății.
Atunci când cineva mă întreabă ce model recomand le spun mereu că depinde de ceea ce vrea fiecare de la ebook-reader.
Eu, de exemplu, nu simt nevoia să îl schimb pe unul mai performant pentru că citesc pe el la fel de bine ca de pe o carte de hârtie și asta este tot de ce am nevoie.  Pentru citit noaptea folosesc o lanternă micuță care se prinde de reader. Deși nu mă deranjează să folosesc lămpița, dacă aș fi nevoită să îmi schimb readerul actual, mi-aș lua unul paperwhite cu lumină de noapte pentru pagini. Ar fi unica funcționalitate în plus pe care aș căuta-o.


 3. Pot citi orice format pe un Kindle?

Mulți mă întreabă, în special, dacă se pot citi cărți în format pdf.

Da, eu am putut citi orice carte pe el indiferent de limbă sau format. Am citit în română, rusă, franceză și nu am avut probleme legate de limba lecturii. Și nici nu am auzit pe nimeni să aibă vreo problemă. Ca format am citit pdf, mobi, azw3f, epub. Dacă totuși am întâmpinat probleme sau nu a fost suficient de lizibil, am putut converti în formatul specific readerului. Pentru convertire pentru kindle, am identificat mai multe soluții pe care le folosesc în funcție de ce am la îndemână.

Cea mai simplă solutie este dacă aveți un cont de email la kindle. În acest caz trimiteți cartea pe această adresă de mail cu subiectul „convert„. O primiți înapoi în câteva minute convertită în formatul necesar pentru lectură.
Eu nu am făcut cont kindle neavând răbdarea necesară să mă joc cu butoanele pe un reader fără touch.
Și atunci:
  1. Apelez uneori la un prieten care are cont de email kindle.
  2. Folosesc Calibre, o aplicație intuitivă pentru pc care permite gestionarea eficientă a bibliotecii personale de cărți electronice. Aplicația ne-a permis să gestionăm și cărțile pentru Kindle și cele pentru Sony.  Aplicația permite crearea unei biblioteci vaste de cărți ( pentru a nu ocupa spațiul pe reader sau pe stick). Se poate face conversie rapida intre formate. Noi o avem instalată pe pc.
  3. Convertesc, la nevoie, cu cele disponibile online. Spun, la nevoie, pentru că încerc să le evit. Prin utilizarea convertoarelor online, am remarcat și unele salturi mai ciudate de la un rând la altul. Sunt ok, se pot citi, dar cele convertite de calibre sau kindle sunt mai calitative.

 

4. Cum încarc cărțile pe reader?

  1. Deși nu este foarte recomandat, eu folosesc frecvent un cablu de alimentare usb și le încarc direct în folderul „ Documents„  de pe reader. Nu este recomandat pentru că, nefolosite corect, pot duce la defecțiuni ale partiției interne al readerului (am pățit cu Sony al soțului). În plus intrarea usb se poate defecta în timp și poate să nu aibă contact perfect la un moment dat. Deși la Sony am pățit acest lucru, la Kindle nu mi s-a întâmplat niciodată.
  2. Calibri, aplicația menționată mai sus, mă ajută foarte bine în acest sens dacă sunt acasă și dacă mă pot conecta la pc.
  3. De pe un cont de mail la kindle, se pot descara direct pe reader.

 


 5. Ce mai pot face pe e-book reader și cum îl pot folosi eficient?

Eu îl folosesc doar pentru a citi. Știu că pe parcursul lecturii se pot lua, direct pe el, notițe, se pot sublinia pasaje interesante sau pot fi decupate și stocate în altă parte,  se pot pune „postit-uri„/bookmarks la anumite pagini la care vrei să te întorci. Înțeleg că pe versiunile noi ale kindle-urilor există și posibilitatea de a face captură de ecran al unei pagini.  Am și eu o  parte din aceste funcții, chiar dacă este o versiune veche. Dar, eu nu le folosesc pentru că prefer să fac notițe pe agenda de hârtie. Readerul Sony al soțului meu este cu touch și oferă mai mult posibilități decât al meu. Totuși nu am fost tentată să citesc pe readerul lui pentru că nu simt nevoia unor functionalități suplimentare.
Nu folosesc wifi, nu folosesc contul de email kindle și nu sunt invadată de reclame, nici nu mă trimite să cumpăr de pe Amazon cum am înțeles că li se întâmplă altora. Pentru mine este doar o carte, o încarc și o citesc. Și sunt fericită!

6. De unde găsesc cărți electronice?

La începuturi găseam prin prieteni și adunam ca hârciogul stickuri cu mii de cărți. Lucru pe care nu îl recomand pentru că e clar că nu le-am citit niciodată, sau am citit foarte puține dintre ele.
Acum caut doar cartea care mă interesează și le găsesc și de cumpărat și gratuite.

Cărți electronice de cumpărat

Deși piața cărților electronice în România nu este foarte dezvoltată încă, există totuși și această posibilitate. Eu am comandat de pe Libris, de pe The Writing Journey și de la Editura Polirom.   Am găsit de cumpărat și de la editura Liternet, Nemira, Curtea Veche.  Atenție, însă, nu toti care vând cărți electronice, îți dau posibilitatea să le citești pe reader. În mod normal te vor atenționa te vor atenționa de aceste limite înainte să faci comanda. Eu am comandat una chiar dacă am putut-o citi doar pe pc, și nu pe reader, tocmai pentru că mi-o doream foarte mult. Am mai găsit de vânzare pe amazon, pe diverse site-uri rusești, dar nu în română. Dintre cele găsite la vânzare, am găsit foarte putine scrise de autori români. Sper să se dezvolte și această piață în timp.

Cărti electronice gratuite

Autorii de carte vor spune că nu este corect să ne dorim o carte gratuită pentru ca ei au muncit la ea și este corect ca munca lor să fie răsplătită. Și sunt de acord cu acest apect. În același timp, mă întreb, de ce în era digitalizării, în România sunt atât de puține cărți electronice de cumpărat. În plus, o carte electronică cumpărată de pe Libris, de ex. nu se poate împrumuta nimănui, nici măcar celor din casă pentru a o citi de pe un alt cont… ceea ce mi se pare ciudat, pentru că de când lumea, cărțile au putut fi împrumutate. Nu cunosc Legea Drepturilor Autorilor și sper că nu am încălcat legea, dar eu, recunosc, că dacă am găsit-o  gratuit pe internet, am încărcat-o, la fel cum am și plătit-o, dacă am găsit- cu plată.

Multe dintre site-uri te atenționează să nu comercializezi cărțile și să le folosesti doar în scop personal.
Pe net sunt multe surse pentru cărți gratuite, eu am descărcat doar din cateva locuri:
  • Scribd . Majoritatea cărților de acolo se poate descărca pe bază de abonament, 9 dolari. Abonamentul se plătește în avans pentru o lună. Eu am plătit doar periodic câte o lună și descărcam atunci mai multe cărți de pe lista  mea cu cărți de citit. Uneori au și promoții pentru câte o lună de test gratuit. Atenție, vi se vor cere datele cardului chiar și când sunteți în perioada gratuită. Eu îmi notez în memento pentru a anula abonamentul dacă nu vreau să mai plătesc și luna următoare.
  • Editurile menționate mai sus au uneori si cărți gratuite. Eu am descărcat de la Humanitas, și de la Liternet. Cărțile se pot descărca în format pdf doar după ce accepti regulile de utilizare a lor.
  • 101books.ru. Nu știu să spun cum funcționează acest site, dar aici am găsit foarte multe cărți căutate.

Pentru mine kindle-ul este parte din viața mea. Mai glumesc uneori că am o relație specială cu el pentru că de 10 ani mă însoțește peste tot unde merg. Dacă ar avea ochi și gură v-ar putea spune multe secrete despre locurile prin care am fost, cumpărăturile făcute, cozile la care am așteptat și medicii pe care i-am vizitat. Citesc și pe hârtie pentru că nu toate cărțile dorite se găsesc electronice, dar nu aș renunța niciodată la Kindle-ul meu.

Lasă un răspuns